Jak zmiana nawyków żywieniowych może pomóc w poprawie odporności emocjonalnej?

Psychodietetyka

Na ryzyko wystąpienia depresji wpływa wiele czynników, również tych związanych ze stylem naszego życia. Dieta, podobnie jak aktywność fizyczna i sen, może w istotny sposób oddziaływać na szlaki fizjologiczne, biorące udział w powstawaniu objawów depresji, zwłaszcza tych obejmujących zmiany apetytu, problemy z zasypianiem, obniżony poziom energii w ciągu dnia i niską motywację do działania. Nic w tym dziwnego, że profilaktyka zaburzeń psychicznych jest coraz częściej ukierunkowana na promocję zmian stylu życia.

Depresja i stan zapalny 

Stan zapalny jest istotnym czynnikiem ryzyka rozwoju depresji.
Badania nad interakcjami pomiędzy układem odpornościowym a układem nerwowym dostarczają nowych dowodów na to, że obecność prozapalnych mediatorów, podobnie jak w przypadku chorób przewlekłych o podłożu zapalnym (np. reumatoidalne zapalenie stawów), może mieć znaczenie dla rozwoju depresji. 
Ostatnie badania wykazują, że białka ostrej fazy zapalnej (CRP) oraz inne mediatory stanu zapalnego (cytokiny IL-6, IL-1β; czynnik martwicy nowotworu alfa, TNF-α), będące znacznie podwyższone u pacjentów z ostrą depresją, po wyzdrowieniu są w dużym stopniu normalizowane. Co ciekawe, u zdrowych osób podwyższony poziom powyższych mediatorów (zwłaszcza IL-6) w okresie dzieciństwa może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka wystąpienia depresji w dorosłym życiu [1]. 

POLECAMY

Co było pierwsze – depresja c

...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    PhD, BSc; otrzymała tytuł doktora nauk biomedycznych, ze specjalizacją w immunologii i żywieniu człowieka, na brytyjskiej uczelni Ulster University w 2022 r. Na tej samej uczelni ukończyła również licencjat w dziedzinie nauk biomedycznych 2018 r. z wyróżnieniem. W ramach doktoratu w instytucie Nutrition Innovation Centre for Food and Health (NICHE) na Ulster University (Irlandia Północna, UK) zajmowała się wpływem ekspozycji na metylek rtęci (MeHg) w ramach diety bogatej w ryby i owoce morza na zdrowie człowieka oraz na ryzyko choroby autoimmunologicznej. Obecnie jest pracownikiem naukowym w instytucie APC Microbiome na University Collage Cork w Irlandii, gdzie zajmuje się mechanizmem działania probiotyków oraz postbiotyków na zdrowie człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem kobiet w wieku rozrodczym oraz małych dzieci

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI