Coraz częściej do gabinetów specjalistycznych trafiają rodziny z małymi dziećmi z potrzebą analizy czy ułożenia jadłospisów. Zarówno problemy, z jakimi trafia rodzic do gabinetu dietetycznego, jak i powody takich konsultacji, a tym samym motywacja do dalszych działań, są bardzo różnorodne. Najczęściej zgłaszane trudności w zakresie żywienia dzieci dotyczą alergii pokarmowych, niskiej masy ciała czy źle zbilansowanego jadłospisu. W ostatnim czasie, również coraz częściej w praktyce własnej, obserwuję sytuacje, gdy rodzice są kierowani do dietetyka, z uwagi na wybiórcze jedzenie, poważne trudności we wprowadzeniu nowych produktów do diety małego dziecka.
W przypadku dzieci, które mają trudności z jedzeniem, okazuje się, że powodem zgłoszenia się do specjalisty są często zalecenia lekarskie lub wskazówka ze strony nauczycieli z przedszkola, ze żłobka, którzy obserwują na co dzień, jak dziecko w ciągu całego pobytu w przedszkolu, odmawia spożywania tradycyjnych posiłków. Również potrzeba konsultacji może wynikać z towarzyszących rodzicom trudnych emocji, takich jak lęk, obawa, gdy dziecko zaczyna odmawiać spożywania podstawowych produktów, lub coraz większe zmęczenie, frustracja, gdy dotychczasowe metody karmienia przestały przynosić efekty.
Dla większości rodziców jedzenie jest podstawową i prostą czynnością, ale już sama świadomość żywieniowa dot. jakości produktów spożywczych jest bardzo różna. Dodatkowo rodzice czują się zagubieni, otrzymują wiele, często sprzecznych, informacji w zakresie...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!