Inozytol – występowanie i rola w organizmie
Inozytol zaliczany jest do powszechnie znanych witamin z grupy B. Obejmuje grupę dziewięciu różnych stereoizomerów (scyllo-, muco-, epi-, neo-, allo-, cis-, D-chiro-, L-chiro- oraz myo-inozytol), ale najbardziej powszechne są dwa – myo-inozytol (MYO) oraz D-chiroinozytol (DCI). Inozytole występują niemalże we wszystkich tkankach naszego ustroju, głównie w formie MYO (99% wszystkich inozytoli), odpowiadając za różnorodne jego funkcje [1, 2]. Biosynteza w wątrobie i nerkach pozwala na uzyskanie około 4 g inozytolu dziennie [2]. Źródłem inozytolu może być również dieta (głównie nasiona roślin strączkowych, pomarańcze, grejpfruty, limonki, kiwi, nektarynki, otręby pszenne, migdały, orzechy włoskie, nerkowce), która dostarcza około 1 g dziennie, głównie w postaci MYO [3]. Z uwagi na fakt, że inozytole odpowiadają za wiele podstawowych funkcji (przekazywanie sygnałów międzykomórkowych, biogeneza błon komórk...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!