Adaptogeny są substancjami pochodzenia naturalnego, wspomagającymi organizm w walce ze skutkami stresu, eliminującymi uczucie zmęczenia. Modulują odpowiedź organizmu na bodźce stresowe. Termin ten wprowadził Mikołaj Lazarew, według którego za adaptogen można uznać substancję pochodzenia naturalnego, która ma swój specyficzny profil działania (wywiera określony skutek) usprawniający działanie organizmu lub niwelujący negatywne skutki oddziaływań środowiska. Obecnie adaptogeny zyskują na znaczeniu – jednymi z najpopularniejszych substancji są: Ashwaganda, różeniec górski (Rhodiola rosea), korzeń nibygwiazdnicy (Radix pseudostellariae), buzdyganek naziemny, Shatavari, pieprzyca peruwiańska (inaczej zwany Maca) czy grzyb (Ganoderma lucidum). Substancje te są od lat wykorzystywane przez lokalne społeczności, np. Ganoderma lucidum w tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej czy Ashwaganda znana w Indiach i na Bliskim Wschodzie.
POLECAMY
Działanie adaptogenów
Szukając materiałów dotyczących skuteczności adaptogenów, trudno znaleźć randomizowane badania z podwójnie ślepą próbą, a także materiały o wysokiej wartości merytorycznej wydane w ostatnim dziesięcioleciu. Nie znaczy to, że te substancje w ogóle nie działają. Choć znane są od wieków, zostały przebadane lata temu, to obecnie niewielu producentów leków i suplementów diety widzi potencjał w ekstrahowaniu nowych substancji chemicznych ze znanych roślin, badania bardziej skupiają się na tworzeniu cząsteczek chemicznych de novo w laboratorium. Dlaczego to tak istotne? Lazarew oczekiwał, że adaptogeny będą działały specyficznie. Swoistość działani...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!