Dysbioza jelitowa – czym jest, kiedy się pojawia i jak ją zbadać?

Układ trawienny i probiotykoterapia

Mikrobiota jelitowa, składająca się z miliardów mikroorganizmów, odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu homeostazy organizmu, wpływając na procesy trawienne, metabolizm oraz funkcjonowanie układu odpornościowego. Zaburzenia równowagi mikrobioty, określane jako dysbioza, są powiązane z licznymi schorzeniami, w tym metabolicznymi, immunologicznymi i neurodegeneracyjnymi. Nowoczesne techniki badawcze, które obejmują analizę materiału genetycznego mikrobiomu, umożliwiają dokładniejszą analizę i identyfikację potencjalnych nieprawidłowości niż tradycyjne metody hodowlane. W celu modulacji składu mikrobioty stosuje się probiotyki, prebiotyki, antybiotyki o miejscowym działaniu oraz przeszczepianie mikrobioty jelitowej, co może przywrócić stan eubiozy. Wciąż trwają badania nad optymalnymi strategiami diagnostyki i terapii mikrobioty, co otwiera nowe perspektywy w medycynie, dietoterapii i profilaktyce.

Ludzki przewód pokarmowy jest kolonizowany przez biliony mikroorganizmów, które razem tworzą złożony ekosystem, znany jako mikrobiota. Wśród mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym, w jelitach zdrowego człowieka znajduje się ok. 1014 bakterii [1]. Mikrobiota to różnorodne formy życia, w tym bakterie, grzyby, wirusy oraz organizmy eukariotyczne. Z kolei termin mikrobiom odnosi się bezpośrednio do zespołu genów tych mikroorganizmów [2]. W ostatnim czasie obserwuje się znaczący wzrost liczby badań naukowych poświęconych wpływowi mikrobioty jelitowej na zdrowie ludzkie. Badania te wskazują, że mikrobiota jelitowa odgrywa kluczową rolę nie tylko w procesach trawiennych i absorpcji składników odżywczych. Znaczenie bakterii jelitowych wykracza poza te podstawowe funkcje, gdyż odpowiedni skład ilościowy i jakościowy mikrobioty, znany jako eubioza, jest fundamentalny dla utrzymania równowagi wewnętrznej – homeostazy organizmu. Mikrobiota wpływa na układ odpornościowy, metabolizm oraz produkcję różnych substancji chemicznych, w tym serotoniny i prekursorów neuroprzekaźników [3].
Wśród bakterii jelitowych znajdują się zarówno te o potencjalnych właściwościach prozdrowotnych, jak i te mogące przyczyniać się do rozwoju chorób. Zachwianie równowagi jakościowej i ilościowej mikrobioty jelitowej oraz wzrost udziału bakterii potencjalnie patogennych zostały zidentyfikowane jako czynnik ryzyka w wielu chorobach, zaburzeniach metabolicznych i immunologicznych [4]. 

Stan eubiozy mikrobiomu jelitowego

Jelita człowieka są kolonizowane przez mikroorganizmy, które należą do wszystkich 3 domen życia na Ziemi − bakterii, archeonów i eukariontów [5, 6]. Liczba komórek mikroorganizmów przewyższa liczebnie ludzkie komórki, a sam mikrobiom jelitowy koduje ok. 10 mln unikalnych genów. Wśród wykrytych gatunków bakterii dominują przede wszystkim 2 typy: Bacteroidetes oraz Firmicutes, których gatunki stanowią 90% wszystk...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dietetyk kliniczny; od 5 lat korzysta ze swojej wiedzy z zakresu dermodietetyki i pomaga pacjentom z dermatozami, takimi jak trądzik pospolity i różowaty, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca czy łojotokowe zapalenie skóry; autorka publikacji naukowych, m.in. Rola wybranych związków bioaktywnych o działaniu fotoprotekcyjnym, e-booka Największa tabela indeksów glikemicznych oraz profilu na Instagramie, którego celem jest popularyzacja wiedzy z zakresu dermodietetyki: dietetyka.dla.skory; e-mail: ada@dietetykdabrowska.pl

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI