Z uwagi na rosnącą popularność weganizmu i wegetarianizmu w szczególności u osób w wieku reprodukcyjnym, należy się spodziewać, że taki model żywienia coraz częściej będzie stosowany przez kobiety spodziewające się dziecka. Pierwsze stanowisko Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetyków (American Dietetic Association, ADA) dotyczące stosowania diet wegetariańskich, w tym diety wegańskiej, pochodzi z 1997 r. [1]. Według niego właściwie stosowana dieta wegetariańska, w tym wegańska, jest odpowiednia na każdym etapie życia, a zatem także w okresie ciąży. Ostatnia aktualizacja, która podtrzymuje stanowisko sprzed prawie 20 lat, została ogłoszona w roku 2009. Zgodnie z tym stanowiskiem: odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie, w tym diety ściśle wegetariańskie (wegańskie), są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe i mogą zapewniać korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób. Dobrze zaplanowane diety wegetariańskie są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa, dojrzewania, oraz dla sportowców [2].
Zarówno ze strony pacjentek, jak i specjalistów dietoterapii nasuwać się może pytanie – w jaki sposób w praktyce odpowiednio zaplanować dietę wegańską kobiety ciężarnej, aby zapobiec możliwym niedoborom pokarmowym?
Kluczowe składniki
Prawidłowe zbilansowanie diety wegańskiej często sprawia trudności kobietom ciężarnym, szczególnie w kontekście zwiększonego zapotrzebowania na niektóre składniki diety,...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!