Produkty sojowe stanowią nieodzowny element w tradycyjnej kuchni wschodnioazjatyckiej, zwłaszcza w krajach takich, jak Chiny, Hongkong i Singapur, gdzie spożywane są głównie na surowo, w niesfermentowanej formie, podczas gdy w Japonii, Indonezji i Korei Południowej preferowane są ich fermentowane przetwory [1, 2].
Wartość odżywcza soi
Soja stanowi bogate źródło białka, błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych, a w szczególności witamin z grupy B (B2, B6, B3), witaminy K, witaminy E, a także potasu, wapnia i magnezu. Soja zawiera również wiele cennych aktywnych związków pochodzenia roślinnego, tzw. izoflawonów, które mogą przynieść nam dodatkowe korzyści zdrowotne, zwłaszcza w przypadku skóry oraz zdrowia psychicznego [1]. W porównaniu z innymi roślinami strączkowymi nasiona soi zawierają największą wartość energetyczną, ilość tłuszczu oraz białka (tab. 1).
POLECAMY