Czym są probiotyki i jak się je stosuje?
Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które podane w odpowiednich ilościach mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie gospodarza [1, 2]. Właściwości terapeutyczne i prozdrowotne probiotyków są szczepozależne. Oznacza to, że przebadanych i konkretnych właściwości charakterystycznych dla danego szczepu nie można ekstrapolować na cały gatunek. Przykładowo Lactobacillus rhamnosus PL1, gdzie PL1 określa konkretny szczep rodzaju Lactobacillus i gatunku Lactobacillus rhamnosus. O pożądanych właściwościach preparatów probiotycznych decydują warunki hodowli, a także pożywka. Ekspresja genetyczna określonych białek umożliwia uzyskanie konkretnych właściwości drobnoustrojów i określonego wpływu na mikrobiotę jelitową i zdrowie [2]. Nie jest warunkiem koniecznym szczepu probiotycznego, aby trwale kolonizował jelito [2, 3]. Probiotyki, jak większość bakterii, są wrażliwe na działanie antybiotyków, więc przy wybieraniu odpowiedniego preparatu warto kierować się danymi dotyczącymi wrażliwości bakterii na antybiotyki.
Probiotykami nazywa się preparaty, które spełniają poniższe kryteria:
- zawierają żywe komórki bakteryjne, np. liofilizowane,
- wpływają korzystnie na zdrowie.
Zawartość bakterii w preparacie jest bardzo różna, waha się od 105 do 1010 CFU/1 g. Jednostka CFU to jednostka tworząca kolonię (Colony-forming unit) [4].
POLECAMY
Preparaty probiotyczne są pochodzenia ludzkiego. Szczególnie wyróżnia się bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus, Bifidobacterium), charakteryzujące się wysoką zdolnością do adhezji (przylegania) do nabłonka jelitowego oraz regulacji pH i produkcji bakteriocyn. Istotne jest, aby przyjmowanie probiotyku odbywało się podczas posiłku, zwiększa to jego szanse na dostanie się do miejsca docelowego,...