Nadkwaśność żołądka to zaburzenie układu pokarmowego polegające na nadmiernym wydzielaniu kwasu solnego i pepsyn w żołądku. Uważa się, że jest to jedno z częściej występujących schorzeń - może dotykać ponad 20% społeczeństwa, głównie po 40 roku życia. Bóle brzucha, zgaga, wzdęcia i nudności to tylko niektóre z objawów nadkwasoty żołądka. Przewlekła nadkwaśność żołądka może prowadzić do rozwoju poważnych chorób układu pokarmowego – refluksu żołądkowo-przełykowego, choroby wrzodowej czy przewlekłego nieżytu żołądka. W obecnych czasach na szczęście istnieje wiele skutecznych farmakologicznych metod leczenia tych objawów, jednak ogromne znaczenie w terapii nadkwasoty odgrywa dieta i przestrzeganie zasad spożywania posiłków.
Czego nie jeść przy nadkwasocie?
Za jedną z głównych przyczyn nadkwasoty uważa się niewłaściwe nawyki żywieniowe, nałogi oraz stresujący tryb życia. Osoby z objawami nadkwasoty żołądka powinny przede wszystkim rzucić palenie i zrezygnować z picia alkoholu.1 Palenie papierosów upośledza oczyszczanie przełyku i zmniejsza napięcie w dolnym zwieraczu przełyku, a alkohol podrażnia śluzówkę żołądka i zwiększa wydzielanie soku żołądkowego.2 Najważniejszym założeniem diety przy nadkwasocie jest unikanie przetworzonych produktów, ciężkostrawnych, mocno przyprawionych, smażonych i wzdymających. Zaleca się również unikania kawy, naparów z mięty i mocnej herbaty, które negatywnie wpływają na pracę żołądka i przełyku. Co może niektórych zaskoczyć, osoby z nadkwasotą żołądka powinny unikać niektórych warzyw – kapusty, brokułów, papryki, rzodkiewki, kukurydzy oraz owoców cytrusowych, które pobudzają receptory czuciowe w przełyku3 Niewskazane są także produkty, które opóźniają opróżnianie żołądka – są to m.in. produkty zawierające błonnik rozpuszczalny, czekolada oraz tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.4 Wśród produktów przeciwskazanych w nadkwasocie żołądka wymieniane są także:
POLECAMY
- nasiona i orzechy.
- nasiona roślin strączkowych i ich przetwory.
- pieczywo razowe, kasze gruboziarniste, mąka razowa, mąka żytnia.
- warzywa zasmażane i konserwowane octem.
- tłuste ryby, wędliny.
- jajka gotowe na twardo, smażone.
- sery żółte, topione, pleśniowe.
- tłuste ciasta, torty, ciasta z kremem lub bitą śmietaną.5
Co jeść przy nadkwasocie? Jaka dieta będzie odpowiednia dla osób z nadkwaśnością żołądka?
Podstawą jest zachowywanie higieny jedzenia. Zalecane jest, aby osoby z nadkwasotą spożywały dziennie 5-6 niewielkich objętościowo posiłków o stałych porach. Większe posiłki charakteryzują się dużą osmolarnością, co może sprzyjać nasileniu objawów takich jak bóle w nadbrzuszu i palenie w przełyku. Posiłki powinny być również spożywane w spokojnej atmosferze i bez pośpiechu, co pozwoli na dokładne przeżuwanie kęsów.6 Istotne jest również niepopijanie posiłków dużą ilością płynów, ponieważ zwiększa to objętość żołądka. Warto również przez co najmniej 2 godziny po posiłku nie kłaść się ani nie wykonywać ćwiczeń fizycznych.7 Objawy nadkwaśności zmniejsza również woda oraz mleko – woda oczyszcza przełyk z kwasu solnego, a mleko wykazuje właściwości neutralizujące kwas solny w żołądku.
Osoby zmagające się z nadkwasotą żołądka szczególną uwagę powinny zwracać na zawartość białka w spożywanych pokarmach – pełnowartościowe białko wiąże nadmiar kwasu solnego, reguluje pH żołądka i niweluje inne przykre objawy ze strony układu pokarmowego. Warto więc do codziennego jadłospisu wprowadzić gotowe lub duszone chude mięso.8 Wśród zaleceń dietetycznych dla osób z nadkwaśnością wymienia się również jedzenie warzyw takich jak buraki, ziemniaki, ogórek oraz picie soków z marchwi, która ma odczyn zasadowy i neutralizuje kwaśną treść żołądkową.9 W diecie przy nadkwasocie żołądka dozwolone jest także spożycie posiłków z tłuszczami pochodzenia roślinnego, które hamują wydzielanie kwasu solnego. Antidotum na nadkwaśność żołądka może okazać się również regularne picie ziołowych herbatek na bazie liści szałwii, melisy czy ziela skrzypu. W terapii nadkwasoty zastosowanie znajdują też zioła takie jak aloes, koper, włoski, imbir, lukrecja, rumianek, kurkuma oraz siemię lniane. W walce z nadkwasotą pomoże również:
- jasne pieczywo,
- chudy twaróg, jogurt naturalny, białko jaja,
- młode i delikatne warzywa, najlepiej gotowe i rozdrobnione m.in. pietruszka, cukinia, dynia, burak,
- dojrzałe owoce, bez skórki, przetarte np. banany, jabłka,
- zupy na wywarach warzywnych, kleiki,
- niskosłodzone galaretki, kisiel, musy.
Bibliografia:
- Śmiechowska M., Cugowska M., Rola żywności i żywienia w chorobie refluksowej, https://ptfarm.pl/pub/File/bromatologia_2011/3/298-304.pdf
- Taraszewska A., Dieta w chorobie refluksowej, https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/70596,dieta-w-chorobie-refluksowej
- Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Dieta w chorobie refluksowej przełyku, https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/dieta-w-chorobie-refluksowej-przelyku-zalecenia-do-pobrania/
- Nowa Farmacja, Nadkwaśność żołądka – jak sobie z nią radzić? https://www.nowafarmacja.pl/blog/nadkwasnosc-zoladka-jak-sobie-z-nia-radzic
- Dudkowiak, R., & Poniewierka, E. (2012). Rola diety i stylu życia w leczeniu choroby refluksowej przełyku. Family Medicine & Primary Care Review, (4), 586-591., http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:bda1MVfleE8J:cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/bwmeta1.element.desklight-4d9eced4-701b-4f21-9bdf-683b7193a606/c/7_P.pdf+&cd=16&hl=pl&ct=clnk&gl=pl