Dieta w stwardnieniu rozsianym

Diety

Stwardnienie rozsiane (multiple sclerosis – SM) to choroba autoimmunologiczna, a więc związana z nieprawidłowym funkcjonowaniem systemu odpornościowego, który reaguje wytwarzaniem przeciwciał skierowanym przeciwko komórkom własnym organizmu. W tym wypadku dotyczy to ośrodkowego układu nerwowego [8, 17]. 

Początek choroby stwierdza się zazwyczaj pomiędzy 20. a 40. rokiem życia [7], a przyczyny nie są do końca poznane. Za etiologię choroby przyjmuje się wiele czynników, wśród których wyróżnić można: genetyczne, immunologiczne oraz środowiskowe czy też infekcje wirusowe [17]. Szacuje się, że częstość występowania stwardnienia rozsianego w Polsce to od 45 do 92 osób na 100 000 mieszkańców [7].

POLECAMY

Przebieg choroby
Stwardnienie rozsiane może mieć bardzo zróżnicowany przebieg, który zależy w największym stopniu od rozległości stanu zapalnego oraz szybkości uszkodzenia mieliny (substancji wytwarzanej przez komórki otaczające aksony komórek nerwowych) i aksonów (włókien nerwowych) [8]. Choroba charakteryzuje się występowaniem powtarzających się po sobie okresów zaostrzenia – nawrotów (tzw. rzuty) oraz okresów remisji, podczas których choroba nie daje objawów. Rzut choroby to sytuacja, w której objawy neurologiczne utrzymują się ponad 24 godziny, nie są one natomiast związane ze stresem, infekcją czy stanem gorączkowym. Utrzymują się przed kilka dni imają przebieg narastający. Z upływem choroby niestety wydłuża się czas rzutu, a jej przebieg jest bardzo zindywidualizowany[18].

Rys. 1. Źródło: Infografika PAP (strona internetowa www.zdrowemiasto.pl)

 

Objawy

Ze względu na sam przebieg choroby objawy kliniczne stwardnienia rozsianego mogą mieć charakter przemijający i bardzo często subiektywny. Sami chorzy miewają trudności w dokładnym wyrażeniu objawów i ich cech charakterystycznych. Ich różnorodność, skłonność do nasileń, zmiany charakteru (od lekkich do bardzo ciężkich) oraz okresowość stwarzają trudności diagnostyczne. Powodują również, że nie ma żadnej zasady, według której można by przewidzieć pojawianie...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI