Mleko kobiece, czyli złoty standard w żywieniu niemowląt
Wybory żywieniowe kobiety przed ciążą i w okresie laktacji wpływają na jakość wytwarzanego pokarmu. Mleko matki ze względu na swoje cenne właściwości jest niezwykłym biopłynem, który stanowi przykład żywności funkcjonalnej. Żywność funkcjonalna to żywność pochodzenia naturalnego, która wykazuje korzystny wpływ na organizm ludzki w ilościach, które mogą być dostarczane z normalną, prawidłowo zbilansowaną dietą, dzięki czemu prowadzi do ogólnej poprawy stanu zdrowia i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób. Swoje działanie prozdrowotne ma również potwierdzone badaniami klinicznymi na ludziach [10]. Z tego też powodu mleko kobiece określane jest mianem „złotego standardu” w żywieniu niemowląt.
Mleko kobiece powstaje w gruczole piersiowym etapowo. Na drodze laktacji wytwarzane są cztery rodzaje pokarmu (mleko przedporodowe, siara, mleko przejściowe i mleko dojrzałe), które oprócz zawartości podstawowych składników odżywczych, takich jak białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i pierwiastki śladowe, zawiera substancje multiaktywne biologicznie (m.in. składniki przeciwinfekcyjne) takie jak laktoferynę, immunoglobuliny (IgG, IgA, IgM), transformujący czynnik wzrostu TGF-β, czy lizozym. Wpływają one na system immunologiczny dziecka poprzez wzmacnianie naturalnych (wrodzonych) mechanizmów obrony nieswoistej, będących pierwszą linią obrony każdego młodego organizmu. Sterują one wewnętrznymi mechanizmami regulującymi prawidłowe wzrastanie, zapewniając przy tym optymalny stopień odżywienia noworodka.
Mleko kobiece to niezastąpiony pokarm warunkujący właściwe wzrastanie niemowlęcia. Zawiera odpowiednie proporcje składników odżywczych, ale jego skład jest niejednorodny i zależny od wielu czynników, np. fazy laktacji, uwarunkowań genetycznych czy etapu rozwoju dziecka. Bardzo istotne są pierwsze porcje mleka, ponieważ sia...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!