Niepłodność, czyli niemożność zajścia w ciążę po 12 miesiącach regularnego współżycia bez stosowania antykoncepcji, staje się coraz bardziej powszechna. Jak pokazują statystyki, problem ten może dotyczyć nawet 15–25% par w społeczeństwach zachodnich [1]. Oprócz czynników zdrowotnych czy naturalnych, jak chociażby coraz późniejszy wiek kobiet decydujących się na potomstwo, istotny wpływ na szczęśliwe poczęcie ma styl życia, w tym odpowiednie praktyki związane z żywieniem i uzupełnienie deficytowych składników prawidłowo dobraną suplementacją diety. Codzienne wybory żywieniowe to obszar życia, na który mamy wpływ, i prawidłowe postępowanie w tym zakresie może być punktem wyjścia do szczęśliwego macierzyństwa w przyszłości. Warto podkreślić, że kobieta decydująca się na ciążę powinna mieć możliwie najlepszy stan zdrowia, w tym stan odżywienia, a ten jak wiadomo wynika ze zwyczajowego sposobu żywienia.
Okres przedkoncepcyjny jest idealnym momentem na bardziej świadome podejście do kwestii żywienia i wdrożenie na co dzień technik mindful eating, które w tym kontekście będą miały na celu odżywianie każdej komórki organizmu kobiety, tak aby stworzyć możliwie optymalne warunki do planowanego zapłodnienia. Na początek wskazane jest ograniczenie produktów wysokoprzetworzonych (dania typu fast food, gotowe półprodukty, a także żywność z olejem palmowym, syropem glukozo-fruktozowym i dużą ilością wypełniaczy, wzmacniaczy smaku oraz innych dodatków) i wybieranie tych z możliwie krótkim składem. Najlepiej kupować tylko podstawowe artykuły spożywcze, które staną się bazą do przygotowania pożywn...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!