Czeremcha to drzewo lub duży krzew. W Polsce rośnie głównie dziko w dwóch różnych odmianach. Posiada szeroką gamę prozdrowotnych właściwości wykorzystywanych m.in. w przetwórstwie, ziołolecznictwie czy kosmetyce. Wartościowe są nie tylko owoce czeremchy, ale też jej kwiaty, liście, a nawet kora. Warto zatem przyjrzeć się bliżej tej niepozornej, dziko rosnącej roślinie. Ciekawostką jest też fakt, iż czeremcha została introdukowana do Polski w 1813 r. i stopniowo wprowadzana była do lasów jako domieszka podszytu, aby zmienić odczyn pH gleb. Jednak jej wysoki potencjał dotyczący możliwości szybkiego rozmnażania wegetatywnego, nawet w trudnych warunkach, sprawił, że w chwili obecnej określana jest mianem chwastu leśnego [1].
Charakterystyka i występowanie czeremchy.
Tuż za rogiem…
Gatunek, do którego należą czeremchy, skupia ok. dwudziestu rodzajów roślin, jednak najpopularniejsze są dwie z nich: czeremcha pospolita (Prunus padus L.), zwana też czeremchą zwyczajną, oraz czeremcha amerykańska (Prunus serotina L.). Rośnie w lasach iglastych, ale sadzona jest również jako roślina ozdobna na terenach parków i ogrodów, dlatego bez problemu znaleźć ją można w otaczającej nas przestrzeni. Występuje w całej Europie, Azji Mniejszej oraz Zachodniej [2]. Drzewa czeremchy mogą osiągać nawet do 15 m wysokości, a krzewy oscylują w okolicach 4 m. Czeremcha zwyczajna swoje kwitnienie rozpoczyna na przełomie kwietnia i maja, natomiast amerykańska – na przełomie maja i czerwca. Wtedy też pojawiają się białe kwiaty wydzielające intensywny, przyjemny zapach, bogate w lotne fitoncydy, czyli substancje o działaniu bakterio...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!