Zioła wspierające pracę układu pokarmowego

Fitoterapia

Nieprawidłowy przebieg procesu trawienia zmniejsza dostępność substancji pokarmowych, co utrudnia właściwe odżywienie organizmu. Wiele popularnych roślin leczniczych wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby, dróg żółciowych, żołądka i jelit, co pozwala na poprawny rozkład i przyswajanie pokarmów. Kurkuma wzmaga sekrecję żółci, imbir zwiększa objętość śliny, a mięta pieprzowa zmniejsza wzdęcia. Liście karczocha są cennym lekiem przeciwmiażdżycowym, natomiast liście rozmarynu wykazują działanie hepatoochronne.

W ostatnich latach dzięki kampaniom edukacyjnym oraz systematycznej, intensywnej pracy u podstaw wyraźnie poprawiła się świadomość społeczna zarówno jeśli chodzi o prawidłowe odżywianie, jak i znaczenie zbilansowanej diety dla zachowania zdrowia i dobrostanu. Zdecydowanie częściej wybieramy pokarmy wysokiej jakości, czyli bogate w substancje naturalne takie jak witaminy, proantocyjanidyny albo flawonoidy, wywierające korzystny wpływ na nasz organizm. Jednak nawet najlepsza żywność nie wykaże pożądanego pozytywnego działania, jeżeli proces jej trawienia przebiegnie w sposób nieprawidłowy. Układ pokarmowy na drodze przemian fizycznych i chemicznych rozkłada przyjęte pokarmy, uwalniając z nich składniki, które powinny zostać wchłonięte, przetworzone i zagospodarowane zgodnie z bieżącymi potrzebami organizmu [1]. Wadliwe i nieprawidłowe funkcjonowanie żołądka, wątroby lub jelit powoduje, że biodostępność substancji odżywczych i prozdrowotnych zdecydowanie maleje, gdyż wciąż pozostają uwięzione w cząstkach żywności, niedostępne i nieużyteczne. Jednocześnie zwraca się coraz większą uwagę na tempo trawienia i przetwarzania pożywienia – zarówno zbyt szybkie, jak i zbyt powolne uwalnianie oraz wchłanianie nasila istniejące problemy zdrowotne. Kwestia ta jest szczególnie ważna dla pacjentów chorych na cukrzycę, którzy kontrolują dietę w oparciu o indeks glikemiczny (IG), czyli podział produktów żywnościowych względem ich siły oddziaływania na poposiłkowe stężenie glukozy we krwi [2].
Niektóre surowce roślinne zawierają grupy związków biologicznie aktywnych, które uznaje się za przydatne i skuteczne w kontekście fitoterapii chorób układu pokarmowego, a zwłaszcza dolegliwości na tle czynnościowym oraz o charakterze przewlekłym. Substancje gorzkie i aromatyczne stymulują apetyt, wzmagają sekrecję śliny oraz zwiększają produkcję enzymów i wydzielin przez żołądek, trzustkę oraz jelito cienkie, co bezpośrednio wpływa na efektywność i wydajność trawienia. Substancje o charakterze śluzowym pełnią rolę ochronną – przyspieszają gojenie podrażnień i drobnych uszkodzeń, zmniejszają szkodliwość czynników drażniących oraz łagodnie spowalniają rozkład pokarmów. Terpeny i kumaryny regulują prędkość przesuwania się treści pokarmowej, normalizują perystaltykę oraz usuwają nadmiar gazów z jelit; błonnik sprzyja rozwojowi prawidłowej mikrobioty, natomiast garbniki i antrazwiązki modulują intensywność procesu resorpcji zwrotnej wody oraz usuwania niestrawionych resztek [3]. Preparaty z odpowiednio dobranymi ziołami bogatymi w powyższe frakcje dzięki szerokiemu spektrum terapeutycznemu, wyrazistości działania oraz bezpieczeństwu stosowania przeżywają swoisty renesans i coraz częściej są nie tylko wsparciem pracy układu pokarmowego, ale także ważnym uzupełnieniem, a nawet podstawą strategii leczenia wielu zaburzeń trawienia oraz chorób metabolicznych [4].

Kłącze ostryżu długiego (kurkuma) – Curcumae longae rhizoma

Do rodzaju Curc...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr inż. zielarstwa i terapii roślinnych, technik farmaceutyczny, wykładowca na kursach zawodowych z zakresu medycyny naturalnej, autor książek i artykułów o fitoterapii, twórca kursu specjalistycznego Manuał Olejków Eterycznych (plus.manualzielarski.pl)

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI