W ostatnich latach dzięki kampaniom edukacyjnym oraz systematycznej, intensywnej pracy u podstaw wyraźnie poprawiła się świadomość społeczna zarówno jeśli chodzi o prawidłowe odżywianie, jak i znaczenie zbilansowanej diety dla zachowania zdrowia i dobrostanu. Zdecydowanie częściej wybieramy pokarmy wysokiej jakości, czyli bogate w substancje naturalne takie jak witaminy, proantocyjanidyny albo flawonoidy, wywierające korzystny wpływ na nasz organizm. Jednak nawet najlepsza żywność nie wykaże pożądanego pozytywnego działania, jeżeli proces jej trawienia przebiegnie w sposób nieprawidłowy. Układ pokarmowy na drodze przemian fizycznych i chemicznych rozkłada przyjęte pokarmy, uwalniając z nich składniki, które powinny zostać wchłonięte, przetworzone i zagospodarowane zgodnie z bieżącymi potrzebami organizmu [1]. Wadliwe i nieprawidłowe funkcjonowanie żołądka, wątroby lub jelit powoduje, że biodostępność substancji odżywczych i prozdrowotnych zdecydowanie maleje, gdyż wciąż pozostają uwięzione w cząstkach żywności, niedostępne i nieużyteczne. Jednocześnie zwraca się coraz większą uwagę na tempo trawienia i przetwarzania pożywienia – zarówno zbyt szybkie, jak i zbyt powolne uwalnianie oraz wchłanianie nasila istniejące problemy zdrowotne. Kwestia ta jest szczególnie ważna dla pacjentów chorych na cukrzycę, którzy kontrolują dietę w oparciu o indeks glikemiczny (IG), czyli podział produktów żywnościowych względem ich siły oddziaływania na poposiłkowe stężenie glukozy we krwi [2].
Niektóre surowce roślinne zawierają grupy związków biologicznie aktywnych, które uznaje się za przydatne i skuteczne w kontekście fitoterapii chorób układu pokarmowego, a zwłaszcza dolegliwości na tle czynnościowym oraz o charakterze przewlekłym. Substancje gorzkie i aromatyczne stymulują apetyt, wzmagają sekrecję śliny oraz zwiększają produkcję enzymów i wydzielin przez żołądek, trzustkę oraz jelito cienkie, co bezpośrednio wpływa na efektywność i wydajność trawienia. Substancje o charakterze śluzowym pełnią rolę ochronną – przyspieszają gojenie podrażnień i drobnych uszkodzeń, zmniejszają szkodliwość czynników drażniących oraz łagodnie spowalniają rozkład pokarmów. Terpeny i kumaryny regulują prędkość przesuwania się treści pokarmowej, normalizują perystaltykę oraz usuwają nadmiar gazów z jelit; błonnik sprzyja rozwojowi prawidłowej mikrobioty, natomiast garbniki i antrazwiązki modulują intensywność procesu resorpcji zwrotnej wody oraz usuwania niestrawionych resztek [3]. Preparaty z odpowiednio dobranymi ziołami bogatymi w powyższe frakcje dzięki szerokiemu spektrum terapeutycznemu, wyrazistości działania oraz bezpieczeństwu stosowania przeżywają swoisty renesans i coraz częściej są nie tylko wsparciem pracy układu pokarmowego, ale także ważnym uzupełnieniem, a nawet podstawą strategii leczenia wielu zaburzeń trawienia oraz chorób metabolicznych [4].
Kłącze ostryżu długiego (kurkuma) – Curcumae longae rhizoma
Do rodzaju Curc...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!