Energia na talerzu. Mechanizmy żywieniowe w utrzymaniu witalności organizmu

Fitoterapia

Wydajność metaboliczna organizmu jest determinowana przez jakość diety, rytm odżywiania, właściwe nawodnienie oraz optymalny status składników mineralnych. Właściwy poziom witamin z grupy B, żelaza, magnezu, cynku i witaminy C warunkuje w organizmie prawidłową aktywność enzymów uczestniczących w wytwarzaniu energii komórkowej. Zrównoważone spożycie makroskładników, regularność posiłków i odpowiednie nawodnienie sprzyjają stabilności glikemii oraz ograniczają stres oksydacyjny. Mikrobiota jelitowa wspiera biodostępność składników odżywczych i uczestniczy w regulacji metabolizmu. Utrzymanie optymalnego poziomu energii wymaga synergii pomiędzy prawidłowym żywieniem, aktywnością fizyczną i właściwym statusem mikroskładników.

Energia organizmu powstaje w wyniku nieustannych przemian biochemicznych zachodzących wewnątrz komórek, których wspólnym mianownikiem jest synteza adenozynotrójfosforanu (ATP) – podstawowego nośnika energii dla tkanek, mięśni i układu nerwowego [1].
O ile podaż energii z pożywienia jest niezbędna, o tyle równie istotne jest to, jak skutecznie organizm tę energię przetwarza i wykorzystuje. Efektywność procesów metabolicznych zależy m.in. od podaży makroskładników, mikroskładników, równowagi hormonalnej, rytmu dobowego i jakości snu [2].
W praktyce klinicznej coraz częściej obserwuje się zjawisko obniżonej wydolności organizmu mimo prawidłowej podaży kalorycznej. Problem ten ma charakter wieloczynnikowy, ale u jego podstaw często leżą zaburzenia biochemiczne – niedobory witamin z grupy B, magnezu, żelaza, witaminy D lub zaburzenia mikrobioty jelitowej [3].
Dieta, która wspiera energię, to nie tylko kwestia liczby spożywanych kalorii, ale także kompozycji, rytmu i biodostępności składników odżywczych. To właśnie one determinują tempo reakcji enzymatycznych i odporność mitochondriów – głównych centrów energetycznych komórek [3].

Mechanizmy metaboliczne a jakość diety

Energia organizmu jest efektem nieustannych procesów biochemicznych zachodzących w komórkach, których kluczowym rezultatem jest synteza adenozynotrójfosforanu (ATP) – podstawowego nośnika energii dla tkanek, mięśni i układu nerwowego [4].
Wydajność tych reakcji zależy od obecności kofaktorów enzymatycznych, m.in. witamin z grupy B, żelaza, cynku i magnezu, które umożliwiają prawidłowy przebieg przemian redoks. Brak któregokolwiek z nich powoduje ogranic...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Dołącz do grona dietetyków i specjalistów świadomego żywienia

Co dwa miesiące otrzymuj gotowe rozwiązania, aktualne badania i sprawdzone terapie, które możesz od razu wykorzystać w praktyce. Rozwijaj swoje kompetencje, pracuj skuteczniej i bądź na bieżąco z najnowszymi trendami żywieniowymi i innowacjami w dziedzinie dietetyki.

1000+ specjalistycznych artykułów
Aktualne trendy w dietetyce
Inspirujące case studies
100+ wydań archiwalnych
Analizy badań naukowych
Największe na polskim rynku wydawniczym czasopismo o zdrowym odżywianiu.

Przypisy

    mgr; naturopata, dietoterapeuta, pedagog specjalny ,dietetyk w trakcie specjalizacji. Poszerza wiedzę uczestnicząc w kursach, szkoleniach, konferencjach branżowych. Obszar jej zainteresowań zawodowych to zaburzenia gospodarki węglowodanowej i dietoterapia w spektrum autyzmu i ADHD.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI