Cholina – formy i funkcje
Rezultaty badań prowadzonych na przestrzeni ostatnich lat wskazują na konieczność włączania do diety kobiet będących w ciąży większych ilości choliny. Cholina jest składnikiem niezbędnym w diecie ciężarnych kobiet dla optymalnego rozwoju płodu, prawidłowego funkcjonowania łożyska oraz wątroby matki [1].
W 1998 r. cholina została uznana za niezbędny składnik odżywczy przez Institute of Medicine (obecnie National Academy of Medicine) [2]. Jej nazwa pochodzi od greckiego terminu oznaczającego żółć (chole), ponieważ po raz pierwszy została wyizolowana z żółci wołowej w 1862 r.
Znaczenie żywieniowe choliny zostało uznane dopiero w latach 30. XX w., kiedy wykazano, że jej niedobór powoduje stłuszczenie wątroby u psów i szczurów, które cofnęło się po ponownym wprowadzeniu choliny do diety [3].
Cholina jest prekursorem głównego składnika błon komórkowych, czyli fosfatydylocholiny, a także lipoprotein, betainy oraz soli kwasów żółciowych. Może występować w różnych postaciach, m.in. jako wolna cholina, glicerofosfocholina, fosfocholina, fosfatydylocholina czy też sfingomielina (rys. 1).

Organizm posiada zdolności syntetyzowania endogennego choliny. Ze względu na występowanie w różnych formach pełni szereg różnych funkcji. Fosfatydylocholina jest zaangażowana w powstawanie błon komórkowych, tworzenie neuronów, podziały komórkowe oraz transport lipidów, w szczególności eksport lipidów o bardzo niskiej gęstości (VLDL) z wątroby do krwiobiegu. Niewystarczające spożycie choliny zaburza więc integralność błon komórkowych, powodując ich nieszczelność. Betaina z kolei to utleniona forma choliny. Bierze ona udział w reakcjach metylacji w organizmie. Neuroprzekaźnik acetylocholina bierze udział w tworzeniu układu nerwowego płodu, tworzeniu synaps, rozwoju łożyska, a także odgrywa ważną rolę w regulacji pamięci, nastroju i pracy serca. Kolejna forma choliny – sfingomielina jest składnikiem otoczki mielinowej i ułatwia wydajne przekazywanie sygnałów nerwowych [4].
POLECAMY
Produkt | Cholina | Betaina | |||||
FC | PCho | GPC | PC | SM | TC | ||
Gotowana wątróbka wołowa | 62 | 12 | 83 | 250 | 24 | 431 | 5,6 |
Jajo gotowane | 0,7 | 0,5 | 0,5 | 210 | 14 | 225,7 | 0,6 |
Gotowana pierś z kurczaka | 3,2 | 2,1 | 1,6 | 46 | 8,9 | 61,8 | 6,4 |
Kotlety wieprzowe | 1,1 | 0,6 | 12 | 57 | 7,5 | 78,2 | 2,8 |
Łosoś gotowany | 7,8 | 1,2 | ...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!