Poprawa gospodarki węglowodanowej i wrażliwości na insulinę z wykorzystaniem związków roślinnych
Stan przedcukrzycowy i cukrzyca
Zaburzenia związane z gospodarką węglowodanową stają się coraz większym problemem także ludzi młodych. Pierwsze objawy są trudne do zauważenia, a niepodjęcie leczenia może prowadzić do wielu schorzeń, w tym zaawansowanej cukrzycy. Istotne jest więc rozpoznanie choroby we wczesnym stadium [1].
POLECAMY
Stan przedcukrzycowy jest określany na podstawie nieprawidłowego wyniku glikemii (FPG) wykonywanego na czczo (powyżej 100 mg/dl) lub nieprawidłowego wyniku związanego z tolerancją glukozy. Stan ten informuje o nieprawidłowym metabolizmie węglowodanów i jest kluczowym sygnałem do wprowadzenia zmian w diecie lub wdrożenia leczenia profilaktycznego [2].
Cukrzyca natomiast to zaburzenie metaboliczne, które związane jest z nieprawidłowym wydzielaniem insuliny. Jej objawy to: zmęczenie, senność, wielomocz, wzmożone pragnienie, utrata masy ciała czy zapalenie dróg moczowych. Nieleczona cukrzyca może mieć poważne konsekwencje zdrowotne i powodować nawet uszkodzenia narządów wewnętrznych, takich jak oczy, nerki, serce i naczynia krwionośne [3].
U osób po 45. r.ż. badania w kierunku cukrzycy powinny być wykonywane co 3 lata, natomiast osoby genetycznie narażone na tę chorobę powinny wykonywać je raz do roku niezależnie od wieku. Dodatkowo osoby z nadwagą i otyłością, osoby mało aktywne fizycznie, osoby z nadciśnieniem, a także osoby cierpiące na choroby układu sercowo-naczyniowego powinny również wykonywać badania systematycznie raz w roku.
Ins
...Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!