Czym jest mikrobiota jelitowa i jak wpływa na nabłonek jelitowy?
Mikrobiota jelitowa to grupa mikroorganizmów bytujących przede wszystkim w jelicie grubym. Do grupy tej zaliczane są bakterie, grzyby, archeony, a także wirusy. Najliczniej zasiedlonym przez mikrobiotę jelitową miejscem jest ekosystem jelita grubego, gdzie mikroorganizmy występują w liczebności około 1011-1012 komórek na 1 g treści jelitowej. Największą grupą są bakterie bezwzględnie beztlenowe z rodzajów: Bacteroides, Clostridium, Ruminococcus, Butyrivibrio, Fuscobacterium, Eubacterium, Peptostreptococcus i Bifidobacterium. Obserwuje się także Enterobacteriace, Lactobacillus, Enterococcus, Streptococcus. Około 30% mikrobioty jelitowej występuje w stałych zakresach u każdego człowieka [1, 2].
POLECAMY
Kluczowym czasem dla rozwoju ekosystemu jelitowego jest pierwsze 1000 dni życia człowieka, czyli około 3 pierwsze lata życia. Rozwój mikrobioty jelitowej jest w tym czasie najbardziej dynamiczny i jest ona szczególnie podatna na działanie czynników zewnętrznych. Obecnie dane naukowe wskazują, że początek kształtowania się mikrobioty w organizmie człowieka może sięgać nawet okresu prenatalnego, co potwierdza obecność drobnoustrojów w płynie owodniowym, łożysku, krwi pępowinowej, a także smółce [3]. Sama kolonizacja jelita noworodka rozpoczyna się podczas porodu. W przypadku porodu naturalnego jelito noworodka zasiedlane jest w dużej mierze przez drobnoustroje z pochwy matki, w przypadku porodu drogą cię...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!