Wiek XXI – nadmiar żywności, a jednocześnie rośnie liczba ludzi niedożywionych. Trzeba zaznaczyć, że mówimy tu o naszej populacji, a nie o krajach biednych Afryki czy Azji. Coraz więcej dorosłych, a nawet nastolatków czy dzieci ma problemy z podwyższonym cholesterolem i poziomem glukozy w surowicy krwi. Spożywamy żywność wysokoprzetworzoną, bogatą w nasycone kwasy tłuszczowe (np. izomery trans, czyli tłuszcze „utwardzane”), w cukry proste fruktozę czy glukozę.
Współczesny człowiek spożywa znacznie więcej kalorii niż zużywa, co prowadzi do dodatniego bilansu energetycznego, a w konsekwencji odkładania tkanki tłuszczowej. Większość dnia spędzamy przed ekranami komputerów i telewizorów, zapominając, że aktywność fizyczna dostosowana do naszych możliwości, obok prawidłowej diety, jest w stanie zapewnić nam zdrowie.
Lipidy osocza są to tłuszcze stanowiące niejednorodną chemicznie grupę związków obejmującą: tłuszcze proste, tłuszczowce, np. fosfolipidy, niektóre biologicznie ważne związki rozpuszczalne w tłuszczach, np. cholesterol.
Cholesterol jest niezbędnym substratem do syntezy hormonów steroidowych (hormonów kory nadnerczy i hormonów płciowych) oraz kwasów żółciowych. Dihydrocholesterol – pochodna cholesterolu występująca w tranie − jest prowitaminą witaminy D.
Głównym ilościowo składnikiem grupy lipidów osocza są: trójglicerydy, cholesterol oraz fosfolipidy. W środowisku wodnym, jakim jest krew i płyn tkankowy, substancje te mogą istnieć w stanie rozpuszczonym i funkcjonować dzięki dość luźnym połączeniom ze specyficznymi białkami pełniącymi rolę nośników. Połączenia lipidów z białkami nazwano lipoproteinami. W skład cząsteczki lipoproteinowej wchodzi na ogół dużo lipidów i mało białka. Rodzaj białka związanego z lipidami decyduje o ich losach, np. o wiązaniu się z receptorami na powierzchni komórki i wnikaniu do jej wnętrza, wiązaniu z enzymami itp.
Ze względu na skład, budowę wyróżniono m.in. następujące rodzaje lipoprotein:
- chylomikrony – stosunkowo duże drobiny, złożone głównie z obojętnych trójglicerydów;
- lipoproteiny o bardzo niskiej gęstości (oznaczone symbolem VLDL), obładowane cholesterolem;
- lipoproteiny niskiej gęstości (oznaczone symbolem LDL), z największą zawartością cholesterolu i najbardziej m...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!