Zgaga, refluks i wymioty: przyczyny, strategie łagodzenia i skuteczne porady dietetyczne

Układ trawienny i probiotykoterapia

Zgaga, refluks, wymioty mogą być zarówno objawami chorobowymi, jak i – w przypadku zaburzeń czynnościowych – jednostką chorobową. Mimo że za ich powstanie odpowiada wiele różnych patomechanizmów, to dla pacjenta najważniejsze jest, aby objaw ten ustąpił. Stąd wciąż poszukiwane są substancje lecznicze mogące działać wielokierunkowo na różne mechanizmy patogenetyczne. Jedną z nich może być koloidalny kwas krzemowy.

Zgaga i wymioty są bardzo częstymi objawami ze strony górnego odcinka przewodu pokarmowego i/lub głównymi objawami np. choroby refluksowej przełyku, z którymi pacjent zgłasza się do gabinetu lekarza lub dietetyka [1]. 

Zgaga

Zgaga najczęściej opisywana jest jako uczucie palenia bądź pieczenia w okolicy zamostkowej. Objaw ten pojawia się najczęściej 30-60 minut po spożyciu posiłku. Jak już wspomniano zgaga może być objawem choroby refluksowej przełyku, ale może być również diagnozowana jako niezależna jednostka chorobowa [2]. Klasyfikacja zaburzeń, wśród których dominującym objawem jest zgaga bez cech zapalenia przełyku, obejmuje: zgagę czynnościową, nadwrażliwość na refluks (objawy refluksu występują pomimo prawidłowej ekspozycji przełyku na treść kwaśną potwierdzoną w pH-metrii lub impedancji) lub nienadżerkową postać choroby refluksowej przełyku (objawy refluksu mogą nie wystąpić mimo nadmiernej ekspozycji na sok żołądkowy). Zgaga czynnościowa najczęściej rozpoznawana jest u pacjentów ze wstępnie zdiagnozowaną chorobą refluksową przełyku, którzy nie reagują na leczenie farmakologiczne. Według kryteriów rzymskich IV zgaga czynnościowa może być rozpoznana, gdy [3, 4]:

POLECAMY

  1. u pacjenta występuje piekący ból lub dyskomfort za mostkie...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI