Żelazo – kluczowy składnik dla zdrowia

Suplementy

Odpowiednia podaż mikro- oraz makroskładników zapewnia funkcjonowanie organizmu na najwyższym poziomie. Jednym z głównych mikroelementów jest żelazo, którego zarówno nadmiar, jak i niedobór może prowadzić do zaburzeń fizjologicznych. Dobrze zbilansowana dieta dostarcza żelaza w ilości 10–15 mg, a przyswajalne jest tylko 5–10% tej wartości. Prawidłowe łączenie produktów, sposób przygotowywania, obróbka składników żywności bogatych w żelazo może znacznie zwiększać jego przyswajalność. Istnieją na rynku naturalne preparaty, które mogą być pomocne w uzupełnianiu niedoboru tego pierwiastka.

Aby organizm człowieka mógł funkcjonować w prawidłowy sposób, musi mieć zapewnioną odpowiednią podaż mikro- oraz makroskładników. Dzienne zapotrzebowanie na makroskładniki wynosi powyżej 100 mg, natomiast na mikroskładniki poniżej 100 mg. Jest to wyróżnik, który pozwala wyodrębnić dwie grupy elementów niezbędnych dla organizmu.
Jednym z głównych mikroelementów występujących w ustroju jest żelazo (pierwiastek śladowy), którego nadmiar lub niedobór może prowadzić do istotnych zaburzeń fizjologicznych [1]. Jak wskazują Normy Żywienia dla populacji Polski opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia, dzienne zalecane spożycie żelaza (RDA) u mężczyzn wynosi 10 mg, u kobiet do 50. r.ż. – 18 mg/dobę, natomiast po 50. r.ż. – 10 mg. U kobiet w ciąży zapotrzebowanie to wzrasta do 27 mg/dobę [4].
Żelazo jest pierwiastkiem, który pełni wiele funkcji w organizmie. Odgrywa ważną rolę w zwalczaniu wirusów oraz bakterii poprzez system immunologiczny, wpływa na metabolizm cholesterolu, wspomaga detoksykację szkodliwych substancji w wątrobie, a także uczestniczy w syntezie DNA. Pierwiastek ten występuje w organizmie w hemoglobinie, która jest barwnikiem krwi, mioglobinie (barwnik mięśni), enzymach tkankowych oraz w formie zapasowej. W szpiku kostnym bierze udział w procesie tworzenia krwinek czerwonych [4].

Ryc. 1. Udział żelaza w prawidłowym funkcjonowaniu ustroju
Źródło: opracowanie własne na podstawie [2].

Zbilansowana dieta przeciętnego człowieka dostarcza 10–15 mg żelaza dziennie, ale ludzki organizm je...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    magister na kierunku Żywienie Człowieka i Dietetyka, zawodowa tancerka oraz trener tańca. Miłośniczka aktywnego i zdrowego trybu życia oraz pozytywnego nastawienia

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI