Zastosowanie witaminy D i różnych form magnezu w profilaktyce zdrowotnej

Suplementy

Pomiędzy składnikami odżywczymi spożywanymi wraz z pokarmem występuje zarówno synergizm, jak i antagonizm składników. Synergizm składników odżywczych to zjawisko, w którym różne składniki odżywcze działają wspólnie, wzmacniając swój korzystny wpływ na organizm. Inaczej mówiąc – efekt synergiczny występuje, gdy kombinacja pewnych składników odżywczych działa lepiej niż suma ich oddzielnych działań. Antagonizm składników odżywczych to zjawisko, w którym pewne składniki odżywcze hamują lub ograniczają wchłanianie, transport lub działanie innych składników. Innymi słowy, działanie jednego składnika może utrudniać lub blokować przyswajanie drugiego. To dokładne przeciwieństwo synergizmu. Wchłanianie pokarmów przez jelito oraz późniejszy ich metabolizm są w pewnym stopniu uzależnione od dostępności innych składników odżywczych. Magnez i witamina D to dwa niezbędne składniki odżywcze, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania różnych narządów. Magnez pomaga w aktywacji witaminy D, która wpływa na regulację homeostazy wapnia i fosforu, wpływając na wzrost i utrzymanie zdrowych kości. Wszystkie enzymy metabolizujące witaminę D wydają się wymagać magnezu, który działa jako kofaktor w reakcjach enzymatycznych w wątrobie i nerkach. Niedobór któregoś z tych składników odżywczych jest związany z różnymi schorzeniami, takimi jak deformacje szkieletu, choroby serca oraz zespół metaboliczny. Dlatego ważne jest, aby dostarczyć zalecaną ilość magnezu, aby uzyskać optymalne korzyści z witaminy D.

Dziś dbanie o zdrowy tryb życia i właściwą dietę staje się coraz bardziej istotne. W miarę jak rozumienie znaczenia składników odżywczych dla naszego zdrowia ewoluuje, coraz więcej uwagi skupiamy na witaminach i składnikach mineralnych, które odgrywają kluczową rolę w zapobieganiu wielu chorobom. W tym kontekście witamina D i magnez wybijają się na szczyt jako dwie substancje, które zdobywają coraz większą popularność w profilaktyce zdrowotnej.
Witamina D, znana jako „witamina Słońca”, od dawna jest związana z utrzymaniem zdrowych kości i zębów, ale jej rola w organizmie sięga znacznie dalej. Ostatnie badania naukowe wykazują, że witamina D odgrywa istotną rolę w wielu innych aspektach zdrowia, takich jak prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, regulacja stężenia glukozy we krwi, a nawet nasze samopoczucie i stan psychiczny [1]. Jednakże – pomimo dostępu do promieni słonecznych (których natężenie zależne jest od szerokości geograficznej) – źródła tej witaminy są często niewystarczające, ze względu na stosunkowo niską zawartość w produktach spożywczych, co sprawia, że suplementacja staje się coraz bardziej popularna.
Magnez to natomiast składnik mineralny odpowiedzialny za przebieg wielu funkcji w organizmie ludzkim. Bierze udział w procesach metabolicznych, reguluje ciśnienie krwi, wpływa na pracę mięśni i nerwów, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowo funkcjonującego układu sercowo-naczyniowego [2]....

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr dietetyki, absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu i studentka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie; project manager w redakcji czasopisma specjalistycznego o zdrowym odżywianiu „Food Forum”, autorka programów i koordynator kursów, konferencji, webinariów i innych projektów specjalnych w dziedzinie dietetyki i nauk medycznych

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI