Z depresją u dietetyka – przegląd najnowszych badań

Układ trawienny i probiotykoterapia

Zacznijmy od najważniejszego stwierdzenia: osoba, która doświadcza zaburzeń nastroju, stanów lękowych czy anhedonii w pierwszej kolejności powinna udać się do psychiatry oraz psychologa, dopiero kolejne kroki może skierować do dietetyka. Nie należy omijać leczenia zasadniczego i farmakoterapii, szczególnie w przypadku silnych zaburzeń psychicznych. Zważywszy jednak na to, że wiele chorób ma swój początek w jelitach (myśl znana od niemal 2500 lat!), warto sprawdzić, jakie interwencje żywieniowe mogą wspomóc leczenie i poprawić stan chorego. Tym bardziej, gdy opierają się one na dowodach naukowych. Jakie „narzędzia” ma więc dietetyk do swojej dyspozycji? Wybrałam kilka, które często pojawiają się w najnowszych badaniach: dietę probiotyczną, długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA) oraz dietę ketogeniczną. 


Na osi mózgowo-jelitowej


Nauce znane jest połączenie między mózgiem a jelitami. Dwa – wydawałoby się odległe od siebie – organy są ze sobą połączone: fizycznie i humoralnie. Pośrednikiem w komunikacji jest nerw błędny, który łączy centralny układ nerwowy (CUN) z neuronami jelitowymi. Nieco dyskretniej działa na tym polu mikrobiota jelitowa, która wpływa na kluczowe funkcje mózgowia poprzez produkcję i syntezę cytokin, hormonów i związków neuroaktywnych [2]. Sygnały wysyłane są w dwóch kierunkach, chociaż trzeba wiedzieć, że to jelita odpowiadają za 90% przesyłu [3]. Dlatego mówiąc o zaburzeniach psychicznych, nie możemy ich ani ominąć, ani zapomnieć o bakteriach w nich bytujących. Żywiąc osobę z depresją, musimy jednocześnie „nakarmić” jej mikrobiotę.

Dieta probiotyczna opiera się nie tylko na kiszonkach i produktach fermentowanych, ale także na błonniku, dzięki któremu bakterie komensalne mogą wytwarzać krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), niezbędne m.in. w regulacji osi mózgowo-jelitowej, oraz na związkach przeciwzapalnych. Pokrótce omówimy każdy z el...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    prof. Ewa Stachowska

    Specjalista biologii medycznej i nauk o żywieniu. Doświadczenie zawodowe zdobyła m. in. w Instytucie Chemii Bioorganicznej PAN w Poznaniu, Collegium Medicum UJ, Universidad de Navarra (Hiszpania), Strydehlyde University (Wielka Brytania). Kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka PUM. Bada nowoczesne rozwiązania w dietoprofilaktyce i dietoterapii.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI