Mate jest to napar z suszonych i rozdrobnionych liści oraz łodyg yerba mate (ostrokrzewu paragwajskiego). Roślina ta wywodzi się z Ameryki Południowej, a dokładniej z Argentyny, Paragwaju, Urugwaju oraz z południowej Brazylii. Zbiory yerba mate pochodzą głównie z dziko rosnących drzew, jednak w ostatnim czasie w Ameryce Południowej nastąpił również wzrost powierzchni kontrolowanych upraw tej rośliny. Herbata paragwajska odkryta została przez rdzennych mieszkańców dorzecza rzeki Paragwaj, Guaranów, którzy uznali ją za dar Matki Ziemi [1].
Tabela 1. Średnie spożycie wybranych składników mineralnych z naparem yerba mate [7, 8]
POLECAMY
Składnik mineralny | Zapotrzebowanie [mg/dobę]* |
Średnie spożycie z yerba mate przygotowanej przez zalanie wodą w temp. 70–75°C [mg/500ml] | Pokrycie zapotrzebowania [%] |
Wapń | 800–1000 | 32,5 | 3,3–4,1 |
Magnez | 255–265 (kobiety) 330–350 (mężczyźni) |
96,5 | 36,4–37,8 27,6–29,2 |
Sód | 1500 | 33,1 | 2,2 |
Potas | 3500 | 152 | 4,3 |
Mangan | 1,8 (kobiety) 2,3 (mężczyźni) |
2,43 | 135 105,6 |
Miedź | 0,7 | 0,29 | 41,4 |
* Normy dla osoby dorosłej.
Napar mate przygotowuje się poprzez częściowe wypełnienie specjalnego naczynia (tykwy) suszonymi liśćmi i zalanie ich wodą w temperaturze 70–80°C. Następnie liście można zalewać wielokrotnie ciepłą lub zimną wodą. Do picia naparu stosuje się specjalną rurkę, zwaną bombillą [1].
Około 30% populacji Ameryki Południowej wypija dziennie więcej niż litr naparu [2]. Największą popularnością yerba mate cieszy się w Urugwaju, gdzie jedna osoba do przygotowania naparu używa 25 g suszu na dzień [3]. W Brazylii z kolei średnie spożycie u osób pijących mate wynosi około 1,8 l/dobę [4]. Z czasem konsumpcja yerba mate stała się również popularna w Ameryce Północnej oraz w Europie [5]. Moda na nią dotarła także do Polski. W latach 2012–201...