Wpływ yerba mate na zdrowie

ABC prawidłowego żywienia Otwarty dostęp

Mate jest to napar z suszonych i rozdrobnionych liści oraz łodyg yerba mate (ostrokrzewu paragwajskiego). Roślina ta wywodzi się z Ameryki Południowej, a dokładniej z Argentyny, Paragwaju, Urugwaju oraz z południowej Brazylii. Zbiory yerba mate pochodzą głównie z dziko rosnących drzew, jednak w ostatnim czasie w Ameryce Południowej nastąpił również wzrost powierzchni kontrolowanych upraw tej rośliny. Herbata paragwajska odkryta została przez rdzennych mieszkańców dorzecza rzeki Paragwaj, Guaranów, którzy uznali ją za dar Matki Ziemi [1].
 

Tabela 1. Średnie spożycie wybranych składników mineralnych z naparem yerba mate [7, 8]

POLECAMY

Składnik mineralny Zapotrzebowanie
 [mg/dobę]*
Średnie spożycie z yerba mate przygotowanej przez zalanie wodą w temp. 70–75°C [mg/500ml] Pokrycie zapotrzebowania [%]
Wapń  800–1000 32,5 3,3–4,1
Magnez 255–265 (kobiety)
330–350 (mężczyźni)
96,5 36,4–37,8
27,6–29,2
Sód  1500 33,1 2,2
Potas 3500 152 4,3
Mangan 1,8 (kobiety)
2,3 (mężczyźni)
2,43 135
105,6
Miedź 0,7 0,29 41,4

* Normy dla osoby dorosłej.

 

Napar mate przygotowuje się poprzez częściowe wypełnienie specjalnego naczynia (tykwy) suszonymi liśćmi i zalanie ich wodą w temperaturze 70–80°C. Następnie liście można zalewać wielokrotnie ciepłą lub zimną wodą. Do picia naparu stosuje się specjalną rurkę, zwaną bombillą [1]. 

Około 30% populacji Ameryki Południowej wypija dziennie więcej niż litr naparu [2]. Największą popularnością yerba mate cieszy się w Urugwaju, gdzie jedna osoba do przygotowania naparu używa 25 g suszu na dzień [3]. W Brazylii z kolei średnie spożycie u osób pijących mate wynosi około 1,8 l/dobę [4]. Z czasem konsumpcja yerba mate stała się również popularna w Ameryce Północnej oraz w Europie [5]. Moda na nią dotarła także do Polski. W latach 2012–201...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    mgr; dietetyk kliniczny, specjalista ds. żywienia w chorobach skóry i metabolicznych, pasjonatka psychodietetyki oraz zwolenniczka budowania dobrej relacji z jedzeniem, absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI