Dieta oczyszczająca jelita – wszystko co warto o niej wiedzieć

Edukacja żywieniowa Otwarty dostęp

Występowanie złogów w jelitach jest coraz częstszym problemem dotykającym osoby w każdym wieku. Brak aktywności fizycznej, picie niewystarczającej ilości wody, spożywanie wysokoprzetworzonej żywności to tylko jedne z niewielu przyczyn zaparć i powstawania złogów w jelitach. Dowiedz się jak oczyścić jelita za pomocą diety.

Jelita w organizmie człowieka pełnią szereg istotnych funkcji.  Są nie tylko miejscem wchłaniania składników odżywczych, ale również ważnym elementem układu odpornościowego i największym narządem wewnątrzwydzielniczym organizmu. W jelicie istnieje swoista mikroflora bakteryjna, która wpływa na zachowanie homeostazy całego organizmu, a jej zaburzenia mogą skutkować rozwojem wielu chorób – nieswoistych chorób zapalnych, alergii, otyłości, a nawet zaburzeń depresyjnych. Symbiotyczne bakterie jelitowe zapobiegają zasiedlaniu groźnych, patogennych drobnoustrojów, wytwarzają substancje bakteriobójcze, wspomagają wytwarzanie enzymów trawiennych oraz usprawniają wchłanianie witamin z grupy B oraz witaminy K. W jelicie wydzielanych jest również wiele hormonów – m.in. sekretyna, cholecystokinina, motylina, gastryna, które głównie wpływają na prawidłowy przebieg trawienia pokarmów, a także serotonina. To właśnie dzięki niej potrafimy przeżywać euforię i radość. Reguluje także procesy trawienia, ciśnienie krwi, temperaturę ciała oraz wpływa na odczuwanie bólu.1

Złogi w jelitach – przyczyny i objawy

Jeśli nie wypróżniamy się regularnie, a zaparcia wciąż nawracają, w jelitach dochodzi do tworzenia się złogów kałowych, które składają się z niestrawionych resztek pokarmowych, złuszczonych komórek, bakterii i wody.2 Takie jelita nie spełniają swoich funkcji, gorzej wchłaniają składniki pokarmowe, a to może skutkować m.in. gorszym samopoczuciem i dolegliwościami bólowymi. Zalegające złogi jelitowe mogą również prowadzić do nadmiernego rozciągnięcia jelit oraz zaburzeń napięcia ścian odbytnicy. Jakie objawy świadczą o występowaniu złogów jelitowych?

POLECAMY

  • Ból podczas oddawania stolca,
  • bóle brzucha,
  • problemy z wypróżnianiem ,
  • wzdęty, wystający brzuch,
  • bóle głowy,
  • złe samopoczucie.
     


Co jeść na oczyszczenie jelit? Jak usunąć złogi w jelitach?

Najzdrowszym i najbezpieczniejszym środkiem wspierającym oczyszczanie organizmu jest urozmaicone i zbilansowane żywienie zgodnie z piramidą zdrowego żywienia oraz aktywność fizyczna.3 Kluczem do zdrowych jelit jest spożywanie odpowiedniej ilości błonnika. Dlaczego jest on tak istotny?  Włókno pokarmowe, bo tak też nazywany jest błonnik, nie ulega trawieniu i wchłanianiu w układzie pokarmowym, nie jest znaczącym źródłem energii, ale ma istotny wpływ na pracę naszych jelit i żołądka. Między innymi wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, wiąże wodę, przez co zapobiega wysychaniu mas kałowych, zwiększa ich objętość i ułatwia ich wydalanie. Ponadto błonnik drażni ściany jelit, pobudza ich ukrwienie i przyśpiesza ruchy perystaltyczne.4 Można więc powiedzieć, że błonnik działa jak „miotła”, która oczyszcza jelita ze złogów. Przyczynia się również do mniejszego wchłaniania cholesterolu i trójglicerydów, obniża ciśnienie tętnicze i zapotrzebowanie na insulinę. Błonnik jest również sprzymierzeńcem osób odchudzających się, ponieważ spowalnia opróżnianie żołądka, a przez to zmniejsza uczucie głodu.

Najwięcej włókna pokarmowego nierozpuszczalnego znajdujemy w produktach zbożowych takich jak otręby pszenne, pełnoziarniste pieczywo oraz płatkach owsianych. Codzienną dietę warto wzbogacić o świeże warzywa oraz świeże i suszone owoce. Szczególnie pomocne w zaparciach mogą być suszone śliwki, figi i daktyle, które regulują pracę układu pokarmowego. Zaleca się, aby dziennie spożywać około 30-40 gramów błonnika, a w przypadku wystąpienia zaparć, nawet 70 gramów.

Podstawę powinno również stanowić usunięcie z diety żywności i napojów, które mogą szkodzić naszym jelitowym i obciążać je toksynami. Jest to m.in. żywność bogata w wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne i sztuczne izomery trans kwasów tłuszczowych, jak np. grillowane mięso oraz żywność zawierająca pozostałości z upraw rolniczych.5 Zalecane jest także unikanie słodyczy, bananów, alkoholu i białego ryżu, ponieważ produkty te mogą nasilać zaparcia.

W zdrowej diecie nie powinno zabraknąć również składników, które neutralizują wolne rodniki, chronią DNA i zmniejszają stany zapalne. Są to antyoksydanty i polifenole, których najlepszym źródłem są warzywa i owoce.6 W oczyszczaniu jelit pomogą również nasiona lnu, orzechy włoskie i pestki słonecznika. Dobrym urozmaiceniem diety będą również naturalne zioła o prozdrowotnym działaniu na układ pokarmowy – mięta pieprzowa, rumianek, melisa, dziurawiec, karczoch i ostropest. Nie zapominajmy także o piciu odpowiedniej ilości płynów, przede wszystkim wody – najlepiej, aby to było około 2-2,5 litra dziennie, czyli minimum 8 szklanek.7


Bibliografia:

  1. Markowicz-Narękiewicz, A. E. (2011). Związek między wydzielaniem neuroprzekaźników a powstawaniem chorób psychicznych–na szczegółowo omówionym przykładzie depresji. Neurokogniwistyka w patologii i zdrowiu, 55-59.,   https://www.pum.edu.pl/__data/assets/file/0005/47435/NK_2011_055-059.pdf
  2. Przybylska-Feluś M., Oczyszczanie jelit, https://www.mp.pl/pacjent/dieta/lista/84830,oczyszczanie-jelit
  3. Zdrowie PAP, Dieta oczyszczająca z toksyn – czy istnieje?   https://zdrowie.pap.pl/wywiad/dieta/dieta-oczyszczajaca-z-toksyn-czy-istnieje
  4. Ostrowska L., Błonnik,  https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67301,blonnik
  5. Malikowska K., Rewitalizacja organizmu, czyli detoks na wiosnę, https://food-forum.pl/artykul/rewitalizacja-organizmu-czyli-detoks-na-wiosne
  6. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Zaparcia – zalecenia dietetyczne,  https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-pokarmowego/zaparcia---zalecenia-dietetyczne

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI