Czynniki stresogenne, brak snu, przebyte choroby i zmienne warunki pogodowe stanowią ogromne wyzwanie dla naszego organizmu. Ponadto okres zimowy to czas, w którym niektórzy z nas przybierają kilka kilogramów, co powoduje uczucie ciężkości, zmęczenia czy ogólnego osłabienia. Przyczynia się to do częstego poszukiwania sposobów detoksyfikacji, czyli odtruwania organizmu. Jednakże nasuwa się pytanie, czy każdy z nas powinien zdecydować się na żywieniowe oczyszczanie i jaki jest najlepszy rodzaj detoksu.
Popularne diety detoks są głównie reklamowane jako sposób żywienia „wypłukujący” toksyny z organizmu. Warto podkreślić, iż organizm człowieka ma własne sposoby oczyszczania i gdy funkcjonuje prawidłowo, nie ma potrzeby wspomagania detoksem. Za neutralizację związków toksycznych odpowiedzialna jest głównie wątroba, natomiast szkodliwych metabolitów pozbywamy się także za pomocą płuc, skóry, nerek i jelit.
POLECAMY
Jednakże niektóre czynniki środowiskowe powodują, iż coraz częściej jesteśmy narażeni na nadmierną ekspozycję szkodliwych substancji. Substancje te występują w żywności w postaci konserwantów, sztucznych barwników, syntetycznych aromatów, pestycydów, bakterii chorobotwórczych, metali ciężkich, azotanów, sterydów i leków weterynaryjnych [1]. W organizmie odkładają się również toksyny związane z zanieczyszczeniem środowiska. Nie bez znaczenia jest także alkohol i dym tytoniowy, które przyczyniają się do wystąpienia wielu zaburzeń metabolicznych i chorób. W takich przypadkach warto pomyśleć o wiosennej kuracji, której celem będzie wspomaganie organizmu w usuwaniu nadmiaru toksycznych produktów przemiany materii. Konsekwencją takiego oczyszczania może być również utrata nadmiaru kilogramów oraz poprawa wyglądu skóry, która stanie się mniej podatna na suchość i niedoskonałości.
Proces detoksyfikacji
Z fizjologicznego punktu widzenia proces detoksyfikacji obejmuje biotransformację i eliminację substancji toksycznych pochodzenia egzogennego i endogennego [2].
...Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!