W żywieniu człowieka ważną kwestią jest to, w jakim stopniu składniki odżywcze zawarte w produktach i potrawach mogą być wykorzystane przez organizm, co jest uwarunkowane trawieniem i wchłanianiem.
Pojęciami charakteryzującymi te zjawiska są: strawność i biodostępność. Strawność jest pojęciem określającym, w jakim stopniu produkt lub składnik odżywczy może być rozłożony na cząstki składowe możliwe do wchłonięcia z przewodu pokarmowego do krwi i limfy. Termin ten odnosi się do białek, tłuszczów i węglowodanów oraz pokarmów jako całości.
POLECAMY
Biodostępność natomiast określa stopień, w jakim składnik odżywczy może zostać uwolniony i wchłonięty w przewodzie pokarmowym oraz wykorzystany przez organizm. Pojęcie to odnosi się do witamin i składników mineralnych oraz innych związków bioaktywnych. Biodostępność zależy od rodzaju związków chemicznych, w których substancje te występują, stopnia uwalniania z produktu spożywczego i rozpuszczalności w treści pokarmowej oraz interakcji z innymi składnikami treści pokarmowej, a także od mikroflory jelitowej i możliwości przekształcania do postaci, któr...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!