Dołącz do czytelników
Brak wyników

Recenzje

2 lutego 2019

NR 5 (Październik 2018)

Recenzja książki Kuchnia długowiecznych

0 131

Zastanawialiście się kiedyś, jak nasze codzienne wybory żywieniowe wpływają na jakość oraz długość naszego życia? Czy spożywanie nieprzetworzonej żywności może skutecznie chronić nas przed chorobą, a także wspierać procesy regeneracji naszego organizmu w trakcie jej trwania? Czy kuchnia długowiecznych jest prosta, smaczna i dostępna dla każdego? Odpowiedzi na te i znacznie więcej pytań uzyskacie zagłębiając się w lekturę książki Kuchnia długowiecznych autorstwa Rebecci Katz i Matta Edelsona. 

Autorzy, w oparciu o własne doświadczenia, prezentują nam zasady prawidłowego odżywiania się. Propagatorka zdrowia, autorka licznych publikacji naukowych oraz mistrzyni sztuki kulinarnej Rebecca Katz wraz ze swoim znajomym pisarzem i dziennikarzem Matem Edelsonem przekonują nas, że zdrowe odżywianie nie jest nudne. Może stanowić prawdziwą ucztę dla naszych kubków smakowych, o czym bezpośrednio możemy przekonać się, wykorzystując w kuchni przepisy zamieszczone w książce. 

Model żywieniowy, który proponują nam autorzy opiera się na produktach z tzw. „Superszesnastki”, do których należą m.in. awokado, czosnek, jarmuż, borówki, oliwa z oliwek czy orzechy włoskie, obfitujących w związki o właściwościach przeciwzapalnych. Zachęcają nas do eksperymentowania w kuchni oraz modyfikowania przepisów zamieszczonych w książce wedle własnych upodobań smakowych. Autorzy są zdania, że tylko urozmaicona dieta dostarczy naszym organizmom składników odżywczych, niezbędnych do zachowania zdrowia. 

Zamieszczone w książce informacje oparte są o najnowsze badania naukowe. Cennym źródłem wiedzy dla autorki są również doświadczenia medycyny ludowej. Rebecca Katz uważa, że powinniśmy czerpać inspirację z zachowań żywieniowych naszych dziadków i odżywiać się w zgodzie z naturą. W zrozumiały dla czytelnika sposób opisuje funkcje poszczególnych układów i narządów ludzkiego organizmu. Autorka jest zdania, iż pożywienie ma siłę sprawczą. Spożywane przez nas pokarmy mogą wpływać pozytywnie na nasze zdrowie, wzmacniać nasz organizm, przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób, nawet jeśli mamy je „zapisane w genach”, poprzez wpływ na ich ekspresję. Nie jest więc kłamstwem stwierdzenie,...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy