Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy

2 lutego 2019

NR 5 (Październik 2018)

Czekolada surowa z bakaliami

0 100

SKŁADNIKI:

  • 50 g oleju kokosowego
  • 40 g miodu
  • 50 g surowego kakao
  • 35 g (można więcej) ulubionych suszonych owoców i orzechów, pokrojonych na kawałki

WYKONANIE:

  1. Miód i olej kokosowy wymieszać na gładką masę w kąpieli wodnej (tłuszcz ma się całkowicie rozpuścić). Najlepiej miskę ze składnikami wstawić do większego naczynia wypełnionego wrzątkiem. Dzięki temu tłuszcz i miód nie osiągną zbyt wysokiej temperatury.
  2. Do rozpuszczonego oleju i miodu dodawać stopniowo kakao i dokładnie mieszać, najlepiej trzepaczką. Masa ma być gładka jak krem czekoladowy.
  3. Dodać bakalie. Dokładnie wymieszać łyżką.
  4. Wyłożyć masę na płaski talerz, tak aby czekolada miała nie więcej niż 0,5 cm grubości. Wstawić na noc do lodówki. Następnie podzielić na kostki. Przechowywać w lodówce. 

WITAMINY

A
ekw...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy