Kreatyna to naturalnie występujący związek, który syntetyzowany jest z aminokwasów argininy, glicyny i metioniny [1]. Jest ona odwracalnie przekształcana w fosfokreatynę przez kinazę kreatynową. Jej główną funkcją jest natychmiastowe dostarczanie energii do tkanek o większym zapotrzebowaniu na energię, takich jak mięśnie i mózg [2]. Wykazano, że egzogenne podawanie kreatyny zwiększa dopływ energii do neuronów u zdrowych osób dorosłych [2], a ponadto potwierdzono, że wpływa korzystnie na plastyczność neuronów [3].
Normalny poziom kreatyny w osoczu wynosi około 50 mmol/l, jednak po spożyciu kreatyny wartość ta gwałtownie wzrasta [4] do progu, po którego przekroczeniu jej nadmiar jest wydalany wraz z moczem [5]. Ostatnie badania potwierdzają, że suplementacja diety kreatyną może pomóc łagodzić także skutki starzenia, za czym przemawia fakt, że jest ona naturalnym czynnikiem regulującym produkcję związków wysokoenergetycznych (ATP) i odgrywa uznaną rolę w funkcjonowaniu i rozwoju mózgu [4].
Zmiany poznawcze wraz z fizjologicznym starzeniem się
Zdolności poznawcze obejmują m.in. percepcję, pamięć, osąd, szybkość przetwarzania, manipulację przestrzenną oraz rozumowanie. Badania [6] pokazują, że różne zdolności charakteryzują się różną trajektorią rozwoju w ciągu całego życia i można je podzielić na dwa szerokie typy....
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!