Żelazo – mikroelement niedoborowy
Żelazo jest mikroelementem, który pełni kluczową rolę w licznych procesach zachodzących w ustroju ludzkim. Stanowi podstawowy składnik hemoglobiny – białka krwinek czerwonych odpowiadającego za transport tlenu z płuc do tkanek organizmu − oraz mioglobiny – białka, które umożliwia magazynowanie tlenu w mięśniach. Co więcej, dzięki zdolności do przyjmowania dwóch form utlenienia (jony Fe+2 i Fe+3), żelazo służy zarówno jako akceptor, jak i donor elektronów i odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych organizmu (jest m.in. kofaktorem enzymów biorących udział w procesach redukcji-utleniania) [1].
Niestety niedobór żelaza należy do najczęściej obserwowanych niedoborów żywieniowych na świecie. Zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia z 2020 r. braki tego mikroelementu dotyczą średnio 20−40% mieszkanek Europy w wieku reprodukcyjnym [2]. Ocenia się, że na anemię z niedoboru żelaza globalnie cierpi 1,5−1,8 mld ludzi, a drugą po kobietach grupą predysponowaną do jej występowania są dzieci [3].
Za głównego winowajcę niedoboru żelaza w organizmie uznaje się niewłaściwą dietę. Należy jednak podkreślić, że nie jest to jedyna możliwa przyczyna. Wśród innych powodów wymienia się zaburzenia wchłaniania, stany zapalne jelit, zakażenia pasożytnicze czy utratę krwi (m.in. kobiety miesiączkujące). Osoby borykające się z anemią z niedoboru żelaza prezentują szereg symptomów. Należą do nich m.in. ogólne osłabienie, zawroty i bóle głowy, bladość, spadek koncentracji czy tachykardia [4]. Jednocześnie warto pamiętać, że również nadmiar żelaza w ustroju może nieść za sobą po...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!