Dołącz do czytelników
Brak wyników

Suplementy , Polecamy

5 marca 2021

WITAMINA C W OPARCIU O FAKTY

48

Na rynku jest wiele preparatów z witaminą C. Dlatego, przed zakupem konkretnego warto dowiedzieć się, jak wybrać ten dobrej jakości, optymalny dla nas. Aby móc dokonać właściwego wyboru powinniśmy przyjrzeć się prawdziwym i mylnym informacjom  o witaminie C, które krążą m.in.  w Internecie,  powtarzane są z ust do ust i bywa, że kierują nas w stronę tylko pozornie dobrego  wyboru. Zacznijmy od informacji i pytań pojawiających się  najczęściej.

Czy istnieje lewoskrętna witamina C?

POLECAMY

Czy jest ona lepsza od każdej innej dostępnej na rynku? Z informacji ogólnodostępnych wynika, że lewoskrętna witamina C posiada właściwości lecznicze, jest naturalna i  świetnie się wchłania. Zaś witamina C prawoskrętna działa słabo albo wcale. To tylko siła mitów żywieniowych, bowiem aktywna biologicznie lewoskrętna witamina C nie istnieje. Skąd zatem wziął się mit o lewoskrętnej witaminie C ? Aby to zrozumieć potrzebna jest mała powtórka z chemii. Związki chemiczne występują w postaci tzw. izomerów. Zbudowane są z takich samych atomów, ich wzór chemiczny jest identyczny, ale wspomniane atomy mogą być różnie rozłożone w cząsteczce. Izomery (witaminy C) kwasu askorbinowego to:

•          kwas L (+) askorbinowy,  kwas D (-) askorbinowy

•          kwas L (+) izoaskorbinowy, kwas D (-) izoaskorbinowy

Izomery mają tzw. aktywność optyczną, czyli zdolność skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego. Te skręcające płaszczyznę światła spolaryzowanego w lewo, to izomery lewoskrętne, oznaczane symbolem (-) a te skręcające płaszczyznę światła spolaryzowanego w prawo, to izomery prawoskrętne, oznaczane symbolem (+). Aktywność biologiczną w przypadku witaminy C ma kwas L (+) askorbinowy, ma w nazwie „plus”, a więc jest prawoskrętna. Prawdopodobnie od litery L pochodzi mit lewoskrętności witaminy C.

Czy ma znaczenie w jakiej  formie chemicznej występuje witamina C?

W preparatach z witaminą C najczęściej występuje kwas askorbinowy, askorbinian sodu, rzadziej  askorbinian wapnia.  W preparatach z witaminą C biologicznie aktywny jest tylko jon askorbinowy. Jeżeli preparat zawiera zadeklarowaną ilość askorbinianu, to z punktu widzenia skuteczności jego działania, nie ma znaczenia czy pochodzi on z soli, czy z kwasu.

Czy jest różnica między witaminą C naturalną a syntetyczną?

Często słyszymy opinie, że naturalna witamina C jest lepsza i ma wysoką biodostępność. Nasuwa się pytanie jaka jest definicja naturalnej  witaminy C ? Synteza chemiczna witaminy C jest praktycznie niestosowana, ponieważ w wyniku reakcji powstaje mieszanina izomerów, które należy separować celem pozyskania tego  jednego - aktywnego. Proces takiej separacji jest kłopotliwy, a bez  takiego rozdziału produkt ma mniejszą skuteczność. Jeżeli przyjmiemy, że naturalna witamina C to taka, która powstaje na drodze procesów biologicznych, to zarówno tę pozyskiwaną z roślin, jak i tę wytwarzaną z wykorzystaniem procesów biotechnologicznych można określić jako naturalną. W obu procesach uzyskuje się wyłącznie aktywnie izomer. Ekstrakcję witaminy C  z roślin stosuje się rzadko, bowiem trudno jest tą metodą uzyskać surowiec odpowiedniej jakości. Rośliny mogą zawierać zanieczyszczenia pochodzące ze środowiska lub z procesu nawożenia. Proces ekstrakcji askorbinianu z roślin może też wymagać stosowania rozpuszczalników szkodliwych dla zdrowia. Dodatkowo w czasie ekstrakcji spada zawartość witaminy C co powoduje, że metoda ta jest mało ekonomiczna.

 Przy wyborze preparatów witaminy C z roślin należy zwracać uwagę czy surowiec badany był pod kątem obecności zanieczyszczeń pestycydami i/lub rozpuszczalnikami.  

Witamina C pochodzenia biotechnologicznego (najczęściej powstaje z D-glukozy pochodzącej z kukurydzy) pozwala na wytworzenie wyłącznie aktywnego izomeru askorbinianu a proces wytwarzania jest bardzo dobrze kontrolowany i pozwala na uzyskanie surowca  wysokiej jakości.

Czy każda postać i forma witaminy C wchłania się równie dobrze?

Wchłanianie to potocznie zdolność do wykorzystania przez organizm danej substancji, podawanej drogą doustną. Naukowo wchłanianie to  proces przechodzenia rozpuszczonych substancji aktywnych przez kosmki jelitowe w jelicie cienkim i pozostałe części przewodu pokarmowego do komórek za pośrednictwem płynów tkankowych i krwi. To, czy preparat wchłonie się właściwie i uzupełni braki zależy od wielu czynników m.in. od postaci farmaceutycznej przyjętego produkty (tabletka, kapsułka, tabletka musująca, żel doustny, roztwór), czy zastosowanej w preparacie technologii wytworzenia np. technologia tradycyjna, technologia powolnego uwalniania, czy technologia liposomalna.

Tradycyjne formy witaminy C dostępne w postaci: proszku, tabletek lub roztworu wodnego (np. z tabletek musujących) prowadzą do powstania w układzie pokarmowym roztworu witaminy C podatnego na degradację wskutek utleniania. Wchłanianie witaminy C w formie tradycyjnej zależy od warunków panujących w przewodzie pokarmowym m.in.   przyjmowanych suplementów czy leków, które mogą ją utleniać, czyli dezaktywować. W organizmie witamina C w tradycyjnej formie, wchłonięta w klasyczny sposób z roztworu wodnego rozprowadzana jest przez krew a jej nadmiary usuwane są przez nerki.

Liposomalna forma  witaminy C zmienia nie tylko zachowanie się witaminy C w układzie pokarmowym, ale także pozwala na wykorzystanie dodatkowej drogi jej wchłaniania.  Liposomy stanowią swoistą ochronę dla witaminy C chroniąc ją przed utlenianiem i agresywnym środowiskiem układu pokarmowego. Liposomalna forma witaminy C wchłania się niemal natychmiast, tuż  po wejściu do jelita. Jeżeli liposomy są odpowiednich rozmiarów (mniejsze niż 200 nm) to forma liposomalna witaminy C umożliwia, oprócz tradycyjnej drogi wchłaniania witaminy C, dodatkowo wchłanianie witaminy C drogą limfatyczną. Transport dodatkową drogą – przez układ limfatyczny gwarantuje, że wysokie zapotrzebowanie komórek układu immunologicznego na witaminę C jest efektywnie zaspokajane. Dlatego liposomalna witamina C doskonale nadaje się do wspomagania układu odpornościowego. Transport liposomalnej formy witaminy C poprzez układ limfatyczny jest szalenie ważny np. w przypadku ostrych i przewlekłych dolegliwości układu pokarmowego, gdy klasyczna droga absorpcji witaminy C może być nieaktywna.

Wyniki badania medycznego potwierdzają, że forma liposomalna zapewnia 80% lepsze wchłanianie witaminy C niż jej forma tradycyjna. Forma liposomalna  witaminy C pozwala uzyskać wyższe  stężenie witaminy C zaraz po jej spożyciu oraz dwukrotnie dłuższy czas utrzymywania się wysokiego stężenia witaminy C we krwi.  Ze względu na powyższe fakty uważa się, że liposomy pozwalają na bardzo efektywne wchłanianie substancji aktywnych w organizmie człowieka.

Liposomalną witaminą C  jest ASCOLIP®  
ASCOLIP® 1000 mg i 500 mg  to produkty:

- ORYGINALNE i wysokiej jakości

- OPATENTOWANE- zgłoszenie międzynarodowe dla technologii LIPOSHELL®*

- PRZEBADANE – właściwości w/w produktów są potwierdzone w zewnętrznych instytucjach, w badaniach laboratoryjnych oraz medycznych.

Produkty ASCOLIP® obecne są na rynku polskim i zagranicznym od ponad 3 lat.  Dzięki wysokiej jakości, potwierdzonym właściwościom i skuteczności zdobyły wielu zwolenników, ich zaufanie oraz wiele nagród, m.in.:

- Dobra Marka 2021 - Jakość, Zaufanie, Renoma; Kategoria - Suplementy diety wspierające układ odpornościowy. Wyróżnienie to przyznawane jest najbardziej rozpoznawalnym, innowacyjnym, rozwojowym i godnym zaufania markom obecnym na polskim rynku.

- Laur Konsumenta - Odkrycie Roku. Nagroda przyznawana innowacyjnym produktom, które pomimo krótkiego funkcjonowania na rynku wzbudzają zaufanie konsumentów.

- Zdrowa Marka Roku 2019 - Nagroda przyznawana firmie godnej zaufania, posiadającej produkty najwyższej jakości, korzystającej z nowoczesnych technologii i wprowadzającej innowacyjne rozwiązania dla konsumentów.

WIĘCEJ INFORMACJI                   KUP TERAZ

 

PIŚMIENNICTWO:

Padayatty, S.J. and M. Levine, Vitamin C: the known and the unknown and Goldilocks. Oral Diseases, 2016. 22(6): p. 463-493.

Przybylo, M. and M. Langner, On the physiological and cellular homeostasis of ascorbate. Cellular & Molecular Biology Letters, 2020. 25(1).

Lindblad, M., P. Tveden-Nyborg, and J. Lykkesfeldt, Regulation of Vitamin C Homeostasis during Deficiency. Nutrients, 2013. 5(8): p. 2860-2879.

Michels, A.J. and B. Frei, Myths, Artifacts, and Fatal Flaws: Identifying Limitations and Opportunities in Vitamin C Research. Nutrients, 2013. 5(12): p. 5161-5192.

Corstens, M.N., et al., Food-grade micro-encapsulation systems that may induce satiety via delayed lipolysis: A review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2017. 57(10): p. 2218-2244.

Hickey, S., H.J. Robards, and N.J. Miller, Pharmacokinetics of oral vitamin C. J. Nutritional & Environmental Medicine, 2008. 17: p. 169-177.

Khanniri, E., et al., Application of Liposomes in Some Dairy Products. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2016. 56(3): p. 484-493.

Yang, S.B., et al., Characterization and Bioavailability of Vitamin C Nanoliposomes Prepared by Film Evaporation-Dynamic High Pressure Microfluidization. Journal of Dispersion Science and Technology, 2012. 33(11): p. 1608-1614.

Lukawski, M., et al., New oral liposomal vitamin C formulation: properties and bioavailability. Journal of Liposome Research, 2020. 30(3): p. 227-234.

Padayatty, S.J., et al., Vitamin C pharmacokinetics: Implications for oral and intravenous use. Annals of Internal Medicine, 2004. 140(7): p. 533-537.

Pastoriza-Gallego, M.J., S. Losada-Barreiro, and C. Bravo-Diaz, Effects of acidity and emulsifier concentration on the distribution of vitamin C in a model food emulsion. Journal of Physical Organic Chemistry, 2012. 25(11): p. 908-915.

Xia, F., et al., Size-Dependent Translocation of Nanoemulsions via Oral Delivery. Acs Applied Materials & Interfaces, 2017. 9(26): p. 21660-21672.

Prantl, L., et al., Enhanced Resorption of Liposomal Packed Vitamin C Monitored by Ultrasound. Journal of Clinical Medicine, 2020. 9(6).

Aditi, A. and D.Y. Graham, Vitamin C, Gastritis, and Gastric Disease: A Historical Review and Update. Digestive Diseases and Sciences, 2012. 57(10): p. 2504-2515.

* Zgłoszenie międzynarodowe nr: PCT/EP2018/057400

Przypisy