Suplementacja osób starszych – znaczenie, wskazania i bezpieczeństwo

Suplementy

Wraz z wiekiem rośnie ryzyko niedoborów składników odżywczych, co może negatywnie wpływać na stan zdrowia osób starszych. W populacji osób starszych najczęściej obserwuje się niedobory witaminy D, witaminy B12, wapnia, żelaza i magnezu. Gorsze wchłanianie, zmniejszony apetyt i choroby przewlekłe dodatkowo utrudniają pokrycie zapotrzebowania na niezbędne mikroskładniki z diety. Suplementy diety mogą wspierać odporność, układ kostny i nerwowy, a także poprawiać jakość życia osób starszych. Kluczowe jest jednak indywi- dualne podejście i zachowanie ostrożności w stosowaniu suplementów diety, zwłaszcza w kontekście możliwych interakcji z farmakoterapią. Wdrażanie suplementacji powinno opierać się na wynikach badań diagnostycznych i odbywać pod kontrolą specjalisty, co pozwala na jej optymalizację i minimalizację ryzyka działań niepożądanych.

Prawidłowo zbilansowana dieta, wzbogacenie codziennego jadłospisu o produkty wysokiej jakości, a także suplementacja jako element wspierający homeostazę organizmu i poprawę jakości życia stanowią istotne zagadnienia nie tylko dla specjalistów, ale również dla całego społeczeństwa. Obecnie obserwuje się rosnące zainteresowanie tymi aspektami, szczególnie wśród osób starszych, które poszukują skutecznych metod wspomagających profilaktykę oraz terapię chorób przewlekłych. W kontekście suplementacji kluczową rolę w dostarczaniu rzetelnych informacji odgrywają farmaceuci i/lub lekarze, a rekomendacje dotyczące stosowania suplementów coraz częściej pojawiają się również w zaleceniach dietetycznych [1, 2]. 
Pomimo powszechnego postrzegania suplementów diety jako bezpiecznych, ich stosowanie powinno być zawsze poprzedzone konsultacją lekarską oraz odpowiednią diagnostyką laboratoryjną, umożliwiającą określenie ewentualnych niedoborów składników odżywczych w organizmie. Takie podejście pozwala na precyzyjne dopasowanie suplementacji do indywidualnych potrzeb pacjenta, minimalizując jednocześnie ryzyko niepożądanych skutków wynikających z nadmiernej podaży określonych składników odżywczych [2].
Uwzględniając jakościowe deficyty w diecie osób starszych, należy zauważyć, że ich sposób żywienia często charakteryzuje się niedostateczną podażą zarówno makro-, jak i mikroskładników odżywczych. Niedobory witamin oraz składników mineralnych mogą wynikać z ograniczonego ich spożycia, zaburzonego wchłaniania lub zwiększonego wydalania, co w konsekwencji prowadzi do niedożywienia jakościowego [2]. 
Właśnie w takich przypadkach kluczowe znaczenie ma nie tylko modyfikacja nawyków żywieniowych, lecz także celowana suplementacja, która może skutecznie uzupełnić występujące niedobory i wspomóc poprawę ogólnego stanu zdrowia osób starszych [2, 4].

Suplementy diety – definicja  

Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia definiuje suplementy diety jako środki spożywcze zawierające skoncentrowane źródła składników odżywczych lub innych substancji o działaniu fizjologicznym, przeznaczone do uzupełniania codziennej diety. Mogą one zawierać także substancje pochodzenia roślinnego, kwasy tłuszczowe, błonnik, aminokwasy oraz probiotyki. Suplementy diety są dostępne w supermarketach i aptekach w postaci m.in. tabletek, kapsułek, gum, proszków czy napojów [3, 4].
Suplementy diety mają na celu uzupełnienie cod...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr inż.; adiunkt w Katedrze Żywienia Człowieka na Wydziale Nauki o Żywności UWM w Olsztynie. Członek Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych. Autorka i recenzentka artykułów w czasopismach naukowych. Kierownik i wykonawca wielu projektów o zasięgu krajowym i zagranicznym. Jej zainteresowania naukowe skupiają się na badaniu zachowań żywieniowych ludności, żywieniowych uwarunkowań stanu zdrowia i chorób dietozależnych

    lic.
    Absolwentka studiów I stopnia oraz studentka studiów II stopnia na kierunku dietetyka w Szkole Zdrowia Publicznego Collegium Medicum Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie; zaangażowana w liczne projekty w obszarze edukacji żywieniowej; w pracy łączy edukowanie ludzi oraz miłość do sportu i zdrowego gotowania; prowadzi profil na Instagramie, którego celem jest popularyzacja wiedzy z zakresu dietetyki: dieta.od.qchni

    lic.
    Absolwentka studiów I stopnia na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz studentka studiów II stopnia na kierunku dietetyka w Szkole Zdrowia Publicznego Collegium Medicum Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie; interesuje się zdrowym stylem życia oraz rozwojem osobistym; zaangażowana w liczne projekty w obszarze edukacji żywieniowej; aktualnie skupiająca się na badaniu osób starszych w kierunku niedożywienia

    studentka III roku studiów I stopnia na kierunku dietetyka w Szkole Zdrowia Publicznego Collegium Medicum Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie; miłośniczka zdrowego stylu życia, ze szczególnym zainteresowaniem w obszarze psychodietetyki; oddana projektom w zakresie edukacji żywieniowej osób starszych; aktualnie skupiona na badaniu seniorów w kierunku niedoborów witaminowych

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI