Szacuje się, że obecnie 2,3 mld osób na całym świecie pije alkohol. Europa przoduje pod względem średniego spożycia na mieszkańca, mimo że od 2010 r. konsumpcja alkoholu na Starym Kontynencie spadła o ponad 10%. Jednak WHO przewiduje, że – o ile nie zmienią się aktualne trendy – światowe spożycie alkoholu wzrośnie w ciągu kolejnych 10 lat, zwłaszcza w Azji Południowo-Wschodniej, regionie zachodniego Pacyfiku i w obu Amerykach. Średnia spożycia alkoholu w Polsce jest wyższa niż średnia europejska – według danych WHO w Polsce na jednego mieszkańca przypadało w 2021 r. średnio 11,4 l czystego alkoholu etylowego, co sprawia, że nasz kraj pod względem spożycia alkoholu znajduje się w czołówce państw europejskich. Z ekspertyzy sporządzonej przez Instytut Psychiatrii i Neurologii wynika, że średnie spożycie alkoholu na jednego mieszkańca w Polsce wynosi 9,4 l, natomiast w Warszawie jest wyższe od przeciętnego o 50% i wynosi średnio 13,3 l.
Choroba alkoholowa ma charakter wieloaspektowy, wpływa na społeczeństwo w sensie kulturowym, zawodowym, rodzinnym, osobowościowym i relacji interpersonalnych. Natomiast wpływ alkoholu na jednostkę jest określany jako element łączący w relacjach towarzyskich, ceremoniałach rodzinnych oraz umożliwiający, przy niewielkiej ilości, relaks psychiczny. W przypadku długotrwałego nadużywania alkohol powoduje degradację zawodową, społeczną i rodzinną, a na jednostkę wpływa destrukcyjnie, powodując degradację układu nerwowego (polineuropatie, zaburzenia osobowości, nerwice, depresje i psychopatie, zanik uczuciowości wyższej), układu pokarmowego (zaburzenia metaboliczne, niekorzystne zmiany jakościowo-ilościowe składników mikrobiomu jelitowego,...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!