Suplementacja diety kolagenem – aktualne doniesienia naukowe

Suplementy

Podstawowa funkcja kolagenu to łączenie komórek tkanki łącznej, dlatego występuje w skórze, ścięgnach, mięśniach, chrząstkach, kościach, zębach, naczyniach krwionośnych oraz rogówce oka. Po 25. r.ż. zmniejsza się synteza endogenna kolagenu. Suplementowanie diety kolagenem przez ok. 12 tygodni poprawia nawilżenie i elastyczność skóry (ok. 5–10 g kolagenu/dobę), zmniejsza nasilenie bólu stawów oraz zwiększa masę i siłę mięśniową (ok. 15 g kolagenu/dobę). Efektywność suplementacji zwiększa odpowiednia podaż witaminy C.

W ostatnim czasie suplementacja diety kolagenem to zjawisko bardzo powszechne. Preparaty zawierające kolagen to jedne z najczęściej stosowanych suplementów diety. Czy rzeczywiście suplementacja diety kolagenem ma sens? Jeśli tak, to przy jakich problemach zdrowotnych warto uzupełnić dietę o dodatkową suplementację? Warto przyjrzeć się tutaj ostatnim doniesieniom naukowym.

Wstęp

Kolagen to białko strukturalne, które stanowi ok. 30% białek w organizmie człowieka. Podstawowa funkcja kolagenu to łączenie poszczególnych komórek tkanki łącznej, dlatego występuje w skórze, ścięgnach, mięśniach, chrząstkach, kościach, zębach, naczyniach krwionośnych oraz rogówce oka. Kolagen składa się głównie z aminokwasów endogennych (syntetyzowanych przez organizm człowieka), takich jak glicyna i prolina oraz hydroksyproliny i hydroksylizyny. Charakteryzuje się wytrzymałością i elastycznością [1]. Kolagen zapewnia ciągłość procesów odnowy komórkowej w skórze oraz utrzymuje właściwy poziom jej nawilżenia, co wpływa na jej jakość – odpowiednią sprężystość i elastyczność. Kol...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr n. med., dietetyk kliniczny (MEDIC Poznań), autorka publikacji naukowych w czasopismach polskich i zagranicznych, współpracuje z Katedrą i Kliniką Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Specjalizuje się w dietoterapii zaburzeń metabolicznych (Specjalista SOIT), endokrynologicznych i chorób przewodu pokarmowego (ModuLife Expert).

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI