W ostatnim czasie suplementacja diety kolagenem to zjawisko bardzo powszechne. Preparaty zawierające kolagen to jedne z najczęściej stosowanych suplementów diety. Czy rzeczywiście suplementacja diety kolagenem ma sens? Jeśli tak, to przy jakich problemach zdrowotnych warto uzupełnić dietę o dodatkową suplementację? Warto przyjrzeć się tutaj ostatnim doniesieniom naukowym.
Wstęp
Kolagen to białko strukturalne, które stanowi ok. 30% białek w organizmie człowieka. Podstawowa funkcja kolagenu to łączenie poszczególnych komórek tkanki łącznej, dlatego występuje w skórze, ścięgnach, mięśniach, chrząstkach, kościach, zębach, naczyniach krwionośnych oraz rogówce oka. Kolagen składa się głównie z aminokwasów endogennych (syntetyzowanych przez organizm człowieka), takich jak glicyna i prolina oraz hydroksyproliny i hydroksylizyny. Charakteryzuje się wytrzymałością i elastycznością [1]. Kolagen zapewnia ciągłość procesów odnowy komórkowej w skórze oraz utrzymuje właściwy poziom jej nawilżenia, co wpływa na jej jakość – odpowiednią sprężystość i elastyczność. Kol...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!