Dzieje się to poprzez rozszczelnienie bariery jelitowej, przez co wiele składników żywności oraz dodatków do niej zostaje rozpoznanych jako wroga cząsteczka – antygen. W takiej sytuacji pobudzony układ odpornościowy rozpoczyna walkę z intruzem, niejednokrotnie doprowadzając tym samym do wzrostu cytokin prozapalnych, takich jak IL-2, IL-6 czy IFN-gamma.
POLECAMY
Stan zapalny towarzyszący ciężkiemu treningowi to zjawisko pożądane. Doprowadza do przebudowy tkanek i umożliwia zbudowanie silniejszych, wydolniejszych i większych mięśni. Należy jednak grubą kreską oddzielić stan zapalny towarzyszący mikrouszkodzeniom masy mięśniowej powstałym po intensywnej jednostce treningowej od przewlekłego stanu zapalnego, który można porównać do olbrzymiego pożaru, niemożliwego do ugaszenia.
Stany zapalne mogą mieć różną genezę, natomiast najczęściej powstają w wyniku:
- kontuzji – przerwanie ciągłości tkanek wywołane jest nagłym, niekorzystnym wektorem działających sił,
- złej higieny jamy ustnej – próchnica, suche zębodoły, infekcje towarzyszące leczeniu kanałowemu zębów wywołują stan zapalny,
- infekcji pasożytniczych – niekiedy trudnych do uchwycenia z powodu relatywnie niskiej czułości badań,
- zwiększenia przepuszczalności bariery jelitowej – podwyższony poziom markerów, takich jak zonulina czy alfa-1-antytrypsyna, mogą pokazać skalę problemu.
Biorąc pod uwagę styl życia człowieka XXI w., można stwierdzić, że najczęstszą przyczyną przewlekłych stanów zapalnych jest dieta bogata w używki (nadmiar kawy, alkoholu, czy napojów energetycznych), a także produkty spożywcze, które mogą niekorzystnie wpływać na procesy fizjologiczne – zaliczymy do nich cukier, pszenicę, kwasy tłuszczowe trans oraz zbyt duży udział lektyn pokarmowych i nabiału. Farmakoterapia, w skład której wchodzą NLPZ, antybiotyki o szerokim spe...