Stany zapalne – źródło problemu oraz naturalne środki zaradcze

Suplementy Otwarty dostęp

Nie bez powodu mówi się, że w XXI w. to żywność jest najczęstszą przyczyną chorób. Żyjemy w erze „ludzi instant”, gdzie wszystko ma być dostarczone szybko, ale nie od dziś wiemy, że pośpiech jest złym doradcą. Takie ekspresowe działania kształtujące nawyki żywieniowe niekoniecznie idą w parze z jakością dostarczanych produktów żywnościowych. Królują przekąski w postaci białego pieczywa, fastfoodów, słodyczy i napojów energetycznych. Nie ma co się dziwić, że wynikiem wielomiesięcznych – a niekiedy wieloletnich – niekorzystnych rytuałów jest pogorszony stan zdrowia.

 

Dzieje się to poprzez rozszczelnienie bariery jelitowej, przez co wiele składników żywności oraz dodatków do niej zostaje rozpoznanych jako wroga cząsteczka – antygen. W takiej sytuacji pobudzony układ odpornościowy rozpoczyna walkę z intruzem, niejednokrotnie doprowadzając tym samym do wzrostu cytokin prozapalnych, takich jak IL-2, IL-6 czy IFN-gamma. 

POLECAMY


Stan zapalny towarzyszący ciężkiemu treningowi to zjawisko pożądane. Doprowadza do przebudowy tkanek i umożliwia zbudowanie silniejszych, wydolniejszych i większych mięśni. Należy jednak grubą kreską oddzielić stan zapalny towarzyszący mikrouszkodzeniom masy mięśniowej powstałym po intensywnej jednostce treningowej od przewlekłego stanu zapalnego, który można porównać do olbrzymiego pożaru, niemożliwego do ugaszenia. 
Stany zapalne mogą mieć różną genezę, natomiast najczęściej powstają w wyniku: 

  • kontuzji – przerwanie ciągłości tkanek wywołane jest nagłym, niekorzystnym wektorem działających sił,
  • złej higieny jamy ustnej – próchnica, suche zębodoły, infekcje towarzyszące leczeniu kanałowemu zębów wywołują stan zapalny,
  • infekcji pasożytniczych – niekiedy trudnych do uchwycenia z powodu relatywnie niskiej czułości badań, 
  • zwiększenia przepuszczalności bariery jelitowej – podwyższony poziom markerów, takich jak zonulina czy alfa-1-antytrypsyna, mogą pokazać skalę problemu. 

Biorąc pod uwagę styl życia człowieka XXI w., można stwierdzić, że najczęstszą przyczyną przewlekłych stanów zapalnych jest dieta bogata w używki (nadmiar kawy, alkoholu, czy napojów energetycznych), a także produkty spożywcze, które mogą niekorzystnie wpływać na procesy fizjologiczne – zaliczymy do nich cukier, pszenicę, kwasy tłuszczowe trans oraz zbyt duży udział lektyn pokarmowych i nabiału. Farmakoterapia, w skład której wchodzą NLPZ, antybiotyki o szerokim spe...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    Najbardziej rozpoznawalna twarz dietetyki sportowej w Polsce. Trener, dietetyk, szkoleniowiec, dydaktyk. Specjalizuje się w dietetyce sportowej i suplementacji w sportach siłowych i siłowo-szybkościowych. 

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI