Sosna o nieograniczonych możliwościach zdrowotnych – czyli jakie właściwości ma pycnogenol?

Suplementy

Kora sosny śródziemnomorskiej (Pinus pinaster) jest cennym surowcem z uwagi na zawartość mieszaniny polifenoli o szerokim działaniu biologicznym i klinicznym. Do głównych właściwości pycnogenolu zalicza się jego działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne wykorzystywane w profilaktyce i wspomaganiu leczenia wielu chorób. Efektywność pycnogenolu została udokumentowana w badaniach z udziałem ludzi, m.in. w takich zaburzeniach i jednostkach chorobowych, jak nadciśnienie tętnicze, przewlekła choroba żylna, choroba zwyrodnieniowa stawów czy zaburzenia procesów poznawczych. Ekstrakt z kory sosny śródziemnomorskiej jest również przydatny w łagodzeniu nieprzyjemnych objawów związanych z okresem menopauzy, u osób z alergicznym nieżytem nosa i astmą, a także w zmniejszaniu objawów związanych z zespołem jelita nadwrażliwego. Z ciekawostek warto jeszcze wspomnieć o jego potencjalnym wpływie na zdolności ergogeniczne (wysiłkowe) u osób uprawiających sport.
 

Surowcem do pozyskiwania pycnogenolu jest tajemnicza kora sosny naturalnie występującej na terenach nadmorskich. Ekstrakt z kory sosny śródziemnomorskiej (Pinus pinaster subsp., atlantica) to prawdziwa skarbnica związków o działaniu przeciwutleniającym. Stres oksydacyjny to pojęcie, które bardzo często pojawia się we współczesnej medycynie i dietetyce. Wiele chorób degeneracyjnych, takich jak nowotwory, choroby układu sercowo-naczyniowego czy nerwowego, wiąże się z nadmierną ekspozycją na działanie wolnych rodników, które powodują wspomniany stres oksydacyjny. W związku z powyższym tak istotne jest dostarczanie żywności, a także składników bioaktywnych o wysokim potencjale antyoksydacyjnym. Optymalnym źródłem takich związków są naturalne surowce roślinne, do których obecnie coraz częściej powracamy z uwagi na ich niedoceniony i pożądany wpływ na zdrowie człowieka oraz niejednokrotnie duże bezpieczeństwo stosowania. W niniejszym artykule zostaną przedstawione właściwości pycnogenolu pozyskiwanego z kory sosny śródziemnomorskiej. 

Dlaczego kora sosny śródziemnomorskiej jest tak bardzo cenna?

Kora sosny śródziemnomorskiej (Pinus pinaster) jest cennym surowcem z uwagi na zawartość mieszaniny polifenoli o szerokim działaniu biologicznym i klinicznym. Istnieje wiele różnych odmian sosen i wyciągów z nich otrzymywanych, ale na uwagę zasługuje konkretny ekstrakt z niej pozyskiwany, czyli pycnogenol, który jest najlepiej przebadanym ekstraktem o potwierdzonym działaniu w badaniach z udziałem ludzi [1]. 
Pycnogenol to ekstrakt wystandaryzowany na zawartość 70 ± 5% procyjanidyn, które głównie składają się z katechin i epikatechin. Dodatkowo w składzie występują inne substancje, takie jak kwasy cynamonowe i fenolowe czy taksyfoliny (flawonoidy) [2]. 
Do głównych zalet pycnogenolu zalicza się jego działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne wykorzystywane w profilaktyce i wspomaganiu leczenia wielu chorób. Mechanizm działania pycnogenolu został przedstawiony na ryc. 1 [3]. Działanie przeciwutleniające pycnogenolu...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr n med.; Redaktor prowadząca „Food Forum”, dietetyk praktyk, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Wykładowca uniwersytecki nauk o żywieniu oraz autorka prac poglądowych i oryginalnych z zakresu dietetyki i żywienia człowieka publikowanych w periodykach polskich i zagranicznych. Na co dzień prowadzi zindywidualizowane poradnictwo żywieniowe, które pozwala realizować pasję i cele zawodowe.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI