Surowcem do pozyskiwania pycnogenolu jest tajemnicza kora sosny naturalnie występującej na terenach nadmorskich. Ekstrakt z kory sosny śródziemnomorskiej (Pinus pinaster subsp., atlantica) to prawdziwa skarbnica związków o działaniu przeciwutleniającym. Stres oksydacyjny to pojęcie, które bardzo często pojawia się we współczesnej medycynie i dietetyce. Wiele chorób degeneracyjnych, takich jak nowotwory, choroby układu sercowo-naczyniowego czy nerwowego, wiąże się z nadmierną ekspozycją na działanie wolnych rodników, które powodują wspomniany stres oksydacyjny. W związku z powyższym tak istotne jest dostarczanie żywności, a także składników bioaktywnych o wysokim potencjale antyoksydacyjnym. Optymalnym źródłem takich związków są naturalne surowce roślinne, do których obecnie coraz częściej powracamy z uwagi na ich niedoceniony i pożądany wpływ na zdrowie człowieka oraz niejednokrotnie duże bezpieczeństwo stosowania. W niniejszym artykule zostaną przedstawione właściwości pycnogenolu pozyskiwanego z kory sosny śródziemnomorskiej.
Dlaczego kora sosny śródziemnomorskiej jest tak bardzo cenna?
Kora sosny śródziemnomorskiej (Pinus pinaster) jest cennym surowcem z uwagi na zawartość mieszaniny polifenoli o szerokim działaniu biologicznym i klinicznym. Istnieje wiele różnych odmian sosen i wyciągów z nich otrzymywanych, ale na uwagę zasługuje konkretny ekstrakt z niej pozyskiwany, czyli pycnogenol, który jest najlepiej przebadanym ekstraktem o potwierdzonym działaniu w badaniach z udziałem ludzi [1].
Pycnogenol to ekstrakt wystandaryzowany na zawartość 70 ± 5% procyjanidyn, które głównie składają się z katechin i epikatechin. Dodatkowo w składzie występują inne substancje, takie jak kwasy cynamonowe i fenolowe czy taksyfoliny (flawonoidy) [2].
Do głównych zalet pycnogenolu zalicza się jego działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne wykorzystywane w profilaktyce i wspomaganiu leczenia wielu chorób. Mechanizm działania pycnogenolu został przedstawiony na ryc. 1 [3]. Działanie przeciwutleniające pycnogenolu...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!