Przypomnijmy sobie na początek, czym jest zespół rozrostu bakteryjnego w jelicie. SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) to przede wszystkim sytuacja, kiedy w jelicie cienkim znajduje się zwiększona liczba bakterii. SIBO może oznaczać nadmierną liczbę bakterii chorobotwórczych lub pożytecznych, ale każdy przerost staje się szkodliwy dla funkcjonowania układu pokarmowego i ogólnego stanu zdrowia [1]. W miarę jak naukowcy dowiadują się więcej na temat złożonych interakcji między mikrobiomem jelitowym a innymi układami organizmu, choroby dysbiotyczne, takie jak SIBO, stają się coraz bardziej istotne klinicznie.
Przyczyny SIBO są zróżnicowane. Wiemy jednak, że SIBO rozwija się, gdy jeden lub więcej mechanizmów obronnych przeciwko przerostowi bakterii zostaje naruszonych. W zapobieganiu nadmiernemu rozwojowi bakterii przede wszystkim ważne są prawidłowe procesy trawienia, a co za tym idzie – odpowiednie wydzielanie soku żołądkowego, żółci i enzymów trzustkowych [2]. Ma to ogromne znaczenie, ponieważ m.in. od procesów trawienia zależy to, czy pokarm będzie podlegał procesom gnicia/fermentacji. Im lepiej jest trawiony pokarm, tym łatwiejsza jest praca jelita. Istotne znaczenie ma również prawidłowa praca MMC (migrating motor complex – wędrujący kompleks motoryczny) [3, 4] oraz zastawka krętniczo-kątnicza położona między jelitem cienkim a grubym, zapobiegająca przedostawaniu się bakterii z jelita grubego do jelita cienkiego.
Jakie są objawy sugerujące SIBO? Przede wszystkim wzdęcia, ale także wszelkiego rodzaju zaburzenia perystaltyki jelitowej, np. biegunki, zaparcia czy też objawy niecharakterystyczne, takie jak mdłości. SIBO często towarzysz...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!