Biegunkę definiuje się jako oddanie powyżej trzech stolców dziennie i/lub zmianę konsystencji stolca na płynną, półpłynną lub wodnistą [1, 2]. Ze względu na czynniki etiologiczne biegunki można podzielić na te o charakterze bakteryjnym, wirusowym bądź powstałe wskutek błędów dietetycznych czy antybiotykoterapii. Dodatkowo biegunki możemy podzielić ze względu na długość trwania na ostre i przewlekłe [2, 4, 5]. Biegunka ostra trwa do 3 tygodni, a biegunka przewlekła powyżej 3 tygodni.
Etiologia
Najczęstszym czynnikiem etiologicznym w przypadku ostrej biegunki w Europie jest rotawirus. Jednakże w krajach o dużej wyszczepialności przeciwko temu patogenowi częściej dochodzi do zakażeń o etiologii norowirusowej, a nie rotawirusowej [6]. W Europie biegunka bakteryjna spowodowana jest najczęściej przez Campylobacter spp. lub Salmonella spp. Obserwuje się też wzrost liczby zakażeń o etiologii Clostridium difficile.
Biegunki przewlekłe mogą wystąpić w przebiegu zespołu jelita nadwrażliwego, nadczynności tarczycy, alergii, celiakii, mukowiscydozy oraz i...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!