Różne oblicza biegunki – co robić?

Układ trawienny i probiotykoterapia

Biegunka to zaburzenie trawienne, które objawia się zwiększoną ilością wypróżnień oraz zmienioną konsystencją stolca. W większości przypadków biegunka jest łagodnym, krótkotrwałym stanem, który nie wymaga żadnego leczenia, jednak czasem może być groźna dla zdrowia. Leczenie biegunki polega na niedopuszczeniu do odwodnienia organizmu. Dodatkowo warto stosować probiotyki, które mogą skrócić czas biegunki. Wybierając odpowiedni preparat należy kierować się wytycznymi oraz badaniami naukowymi potwierdzającymi skuteczność danego szczepu w leczeniu biegunki.

Biegunkę definiuje się jako oddanie powyżej trzech stolców dziennie i/lub zmianę konsystencji stolca na płynną, półpłynną lub wodnistą [1, 2]. Ze względu na czynniki etiologiczne biegunki można podzielić na te o charakterze bakteryjnym, wirusowym bądź powstałe wskutek błędów dietetycznych czy antybiotykoterapii. Dodatkowo biegunki możemy podzielić ze względu na długość trwania na ostre i przewlekłe [2, 4, 5]. Biegunka ostra trwa do 3 tygodni, a biegunka przewlekła powyżej 3 tygodni.

Etiologia 

Najczęstszym czynnikiem etiologicznym w przypadku ostrej biegunki w Europie jest rotawirus. Jednakże w krajach o dużej wyszczepialności przeciwko temu patogenowi częściej dochodzi do zakażeń o etiologii norowirusowej, a nie rotawirusowej [6]. W Europie biegunka bakteryjna spowodowana jest najczęściej przez Campylobacter spp. lub Salmonella spp. Obserwuje się też wzrost liczby zakażeń o etiologii Clostridium difficile. 
Biegunki przewlekłe mogą wystąpić w przebiegu zespołu jelita nadwrażliwego, nadczynności tarczycy, alergii, celiakii, mukowiscydozy oraz i...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; dietetyk Instytutu Mikroekologii, absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku dietetyka, swoją wiedzę pogłębia nieustannie poprzez liczne szkolenia i kursy, dzięki temu nie tylko wzbogaca, ale również ugruntowuje swoje wiadomości nt. nadwrażliwości pokarmowych oraz mikrobioty jelitowej, specjalizuje się w dietach eliminacyjnych, posiada doświadczenie w pracy z pacjentami z nadwagą oraz otyłością, uczestniczyła, zarówno jako słuchacz, jak i prelegent w warsztatach, szkoleniach i konferencjach dietetycznych

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI