Niepłodność
Problem niepłodności obejmuje coraz większą liczbę par starających się o dziecko, w Polsce − około 1,5 mln (Sytuacja Demograficzna Polski, Raport 2013−2014). Niepłodność dotyczy zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) jest definiowana jako niemożność zajścia w ciążę pomimo regularnego współżycia płciowego bez zabezpieczeń powyżej 12 miesięcy. WHO uważa niepłodność za chorobę społeczną [1].
Suplementacja diety wspomagająca płodność
Istnieje wiele czynników przyczyniających się do wystąpienia niepłodności, np. palenie tytoniu, źle zbilansowana dieta, nadużywanie alkoholu, stres i wiele innych [2]. Istotną rolę we wspomaganiu płodności odgrywa dieta, a jeśli jest taka potrzeba, to również jej suplementacja.
POLECAMY
Witaminy z grupy B
W diecie wspomagającej płodność szczególną rolę odgrywa kwas foliowy, witamina B6 oraz witamina B12, ponieważ uczestniczą w procesie metylacji DNA oraz przyczyniają się do zapobiegania nadmiernemu powstawaniu homocysteiny − wyższe stężenie homocysteiny w płynie pęcherzyków Graafa może doprowadzić do niepoprawnego połączenia plemnika z oocytem, co w konsekwencji znacznie zmniejsza szanse na poczęcie dziecka [3].
W 2006 r. przeprowadzono badanie, w którym wzięły udział 93 kobiety w wieku 24−42 lata, które nie mogły zajść w ciążę przez okres 6−36 miesięcy. 53 kobietom podawano multiwitaminę, w której skład wchodził kwas foliowy (400 ug). Grupa kontrolna składała się z 40 kobiet, którym podawano placebo. Po trzech miesiącach u 14 z 53 kobiet, którym podawano preparat, pojawiła się ciąża (26%), natom...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!