Znaczenie mikrobioty w regulowaniu metabolizmu ogólnoustrojowego jest niekwestionowane, o czym świadczą liczne doniesienia z ostatnich lat. Mikroorganizmy kolonizujące jelito oddziałują na odporność, wchłanianie składników pokarmowych, a także metabolizm substancji bioaktywnych. Kompozycja drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym oraz ich metabolity niezaprzeczalnie wpływają także na inne procesy zachodzące w organizmie człowieka, w tym na gospodarkę węglowodanową oraz zdolność utrzymywania prawidłowego stężenia glukozy w surowicy krwi. Odpowiednia zmiana stylu życia oraz towarzysząca jej celowana probiotykoterapia mogą wpłynąć na poprawę stanu klinicznego pacjentów z insulinoopornością.
Wśród czynników predysponujących do rozwoju insulinooporności (IR), a w konsekwencji cukrzycy, można wymienić uwarunkowania genetyczne, środowiskowe (w tym nieprawidłowe wzorce żywieniowe) oraz nadmierną masę ciała. Charakterystyczna, wysoko przetworzona dieta zachodnia, nadmierna ilość nasyconych kwasów tłuszczowych i białka zwierzęcego są czynnikami wpływającymi niekorzystnie zarówno na gospodarkę węglowodanową, jak i skład mikrobiomu. I tak przykładowo spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych koreluje z większą ilością gram-ujemnych bakterii zawierających lipopolisacharyd (LPS) na swojej powierzchni, co z kolei...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!