Rola probiotyków w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej

Układ trawienny i probiotykoterapia

Wpływ mikrobioty na organizm ludzki jest przedmiotem badań już od kilku dekad. Probiotyki (żywe mikroorganizmy wykazujące korzystny wpływ na organizm gospodarza) oraz synbiotyki (połączenie probiotyków z prebiotykami, czyli naturalną pożywką stymulującą wzrost pożądanych szczepów bakteryjnych) wpływają na poprawę kompozycji mikrobioty jelitowej, zmniejszają przepuszczalność bariery śluzówkowej oraz stan zapalny, a także stymulują insulinowrażliwość. Modulowanie składu mikrobioty przy pomocy probiotyków wydaje się obiecującą strategią terapeutyczną dla pacjentów z insulinoopornością i cukrzycą.
 

Znaczenie mikrobioty w regulowaniu metabolizmu ogólnoustrojowego jest niekwestionowane, o czym świadczą liczne doniesienia z ostatnich lat. Mikroorganizmy kolonizujące jelito oddziałują na odporność, wchłanianie składników pokarmowych, a także metabolizm substancji bioaktywnych. Kompozycja drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym oraz ich metabolity niezaprzeczalnie wpływają także na inne procesy zachodzące w organizmie człowieka, w tym na gospodarkę węglowodanową oraz zdolność utrzymywania prawidłowego stężenia glukozy w surowicy krwi. Odpowiednia zmiana stylu życia oraz towarzysząca jej celowana probiotykoterapia mogą wpłynąć na poprawę stanu klinicznego pacjentów z insulinoopornością.

Wśród czynników predysponujących do rozwoju insulinooporności (IR), a w konsekwencji cukrzycy, można wymienić uwarunkowania genetyczne, środowiskowe (w tym nieprawidłowe wzorce żywieniowe) oraz nadmierną masę ciała. Charakterystyczna, wysoko przetworzona dieta zachodnia, nadmierna ilość nasyconych kwasów tłuszczowych i białka zwierzęcego są czynnikami wpływającymi niekorzystnie zarówno na gospodarkę węglowodanową, jak i skład mikrobiomu. I tak przykładowo spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych koreluje z większą ilością gram-ujemnych bakterii zawierających lipopolisacharyd (LPS) na swojej powierzchni, co z kolei...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI