Kwas masłowy jest dobrze znany dietetykom i specjalistom interesującym się zdrowym żywieniem. Jest produkowany przez bakterie w jelitach i pełni tam wiele korzystnych dla naszego organizmu funkcji. Dotychczas jednak skupiono się na maślanie sodu. Czy maślan wapnia może być jego lepszym zamiennikiem?
Czym jest kwas masłowy (maślan)?
Kwas masłowy należy do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (ang. short chain fatty acids, SCFA). Jest produkowany w jelitach przez bakterie rozkładające błonnik pokarmowy. Razem z kwasem propionowym i octowym stanowią większość SCFA w naszych jelitach [1].
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe biorą udział w odpowiedzi immunologicznej organizmu poprzez pośrednictwo w regulowaniu limfocytów T regulatorowych (Treg). Maślan jest w stanie także hamować odpowiedź prozapalną układu odpornościowego [2].
Kwas masłowy został dobrze zbadany ze względu na jego właściwości oraz nieustające zainteresowanie wpływem mikrobioty jelitowej na organizm człowieka. Stąd wiadomo, że obecność kwasu masłowego na ścianie okrężnicy stymuluje różnicowanie limfocytów Treg. Dzięki temu prowadzi do zmniejszenia nasilenia stanu zapalnego [3].
Tkanka limfatyczna przewodu pokarmowego (ang. gut-associated lymphoid tissue, GALT), a także komórki nabłonka jelita (enterocyty) są pierwszą barierą organizmu przed bakteriami. Następuje tutaj wykrywanie patogenów, wydzielanie mucyn, a także prezentowanie komórkom odpornościowym w jelitach antygenów bakteryjnych w przypadku zachwiania równowagi. Obecność kwasu masłowego w odpowiednim stężeniu sprawia, że organizm myśli, że do zaburzenia równowagi nie doszło, co zmniejsza odpowiedź immunologiczną i zapobiega zapoczątkowaniu procesu zapalnego [3].
Kw...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!