Trwająca od wielu lat debata między ekspertami na temat konieczności przyjmowania suplementów zdaje się nie mieć końca. Jakie suplementy warto przyjmować, kiedy je przyjmować, czy w ogóle jest sens brania suplementów, kiedy większość składników możemy dostarczyć wraz z dietą? Te i wiele innych pytań od lat dzielą dietetyków, lekarzy czy farmaceutów. Zamiast jednak wdawać się w dyskusję, kto ma rację, porozmawiajmy o tym, jak brać suplementy, aby były skuteczne.
Witaminy
Suplementy witaminowe należą do łatwiejszych przykładów, na których można pokazać, dlaczego tak ważne są okoliczności przyjmowania witamin do ich prawidłowego wchłonięcia. Organizm człowieka do funkcjonowania potrzebuje 13 witamin – z czego 4 są rozpuszczalne w tłuszczach, a 9 rozpuszczalnych w wodzie. Ze względu na te właściwości potrzebne są różne warunki do ich prawidłowego rozpuszczenia się oraz wchłonięcia w organizmie [1].
POLECAMY
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Jak sama nazwa wskazuje, witaminy te są rozpuszczalne w wodzie, dlatego nie potrzebujemy przyjmować ich w trakcie czy po posiłku. Bardzo istotny jest fakt, że witaminy rozpuszczalne w wodzie nie są magazynowane w organizmie. Ich nadmiar wydalany jest z organizmu wraz z moczem [2]. Do witamin rozpuszczalnych w wodzie należą [3]:
- witamina C,
- witamina B1 (tiamina),
- witamina B2 (ryboflawina),
- witamina B3 (niacyna),
- witamina B5 (kwas pantotenowy),
- witamina B6 (pirydoksyna),
- witamina B7 (biotyna),
- witamina B9 (kwas foliowy), ...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!