Owoc granatu (Punica granatum, Granatowiec właściwy) uznawany jest za symbol zdrowia, płodności i długowieczności. Oprócz wyśmienitego smaku i interesującego wyglądu, w ostatnich latach granat przykuwa uwagę swoimi niezwykłymi właściwościami, wynikającymi z zawartości witamin z grupy B, witaminy C, E, składników mineralnych, w tym wapnia, potasu, fosforu, jodu czy krzemu, ale w dużej mierze także dzięki wysokiej zawartości polifenoli.
Polifenole, czyli naturalne przeciwutleniacze, które odgrywają kluczową rolę w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia różnych chorób przewlekłych [1], to związki występujące w owocach, warzywach, orzechach, a także kawie, herbacie czy czerwonym winie.
Polifenole w granacie
Granat zawiera w swoim składzie wiele cennych związków, które znajdują się w różnych częściach anatomicznych owocu: skórce, nasionach lub osnówce. Ważnym składnikiem owocu jest sok, który może być pozyskany z osnówki bądź też z c...