Prozdrowotne właściwości polifenoli zawartych w owocach granatu

ABC prawidłowego żywienia

Owoc granatu (Punica granatum, Granatowiec właściwy) uznawany jest za symbol zdrowia, płodności i długowieczności. Oprócz wyśmienitego smaku i interesującego wyglądu, w ostatnich latach granat przykuwa uwagę swoimi niezwykłymi właściwościami, wynikającymi z zawartości witamin z grupy B, witaminy C, E, składników mineralnych, w tym wapnia, potasu, fosforu, jodu czy krzemu, ale w dużej mierze także dzięki wysokiej zawartości polifenoli.
Polifenole, czyli naturalne przeciwutleniacze, które odgrywają kluczową rolę w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia różnych chorób przewlekłych [1], to związki występujące w owocach, warzywach, orzechach, a także kawie, herbacie czy czerwonym winie. 

Polifenole w granacie

Granat zawiera w swoim składzie wiele cennych związków, które znajdują się w różnych częściach anatomicznych owocu: skórce, nasionach lub osnówce. Ważnym składnikiem owocu jest sok, który może być pozyskany z osnówki bądź też z c...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    lic.; absolwentka studiów I stopnia oraz studentka studiów II stopnia na kierunku dietetyka w Szkole Zdrowia Publicznego Collegium Medicum Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Zaangażowana w liczne projekty w obszarze edukacji żywieniowej dzieci i młodzieży. Jej zainteresowania naukowe wiążą się z edukowaniem najmłodszych, a także z badaniem zależności między gospodarką hormonalną a funkcjonowaniem człowieka

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI