Probiotykoterapia w nietolerancji laktozy

Probiotic therapy in lactose intolerance

Układ trawienny i probiotykoterapia

Nietolerancja laktozy to stan występujący u ponad połowy światowej populacji. Postępowanie polega na wdrożeniu diety niskolaktozowej, suplementacji diety enzymem laktazy bądź łagodzeniu objawów, w zależności od stopnia nietolerancji laktozy. Badania naukowe wskazują jednak nowe skuteczne rozwiązanie, jakim jest probiotykoterapia. Niejednokrotnie udowodniono bowiem, że zmniejsza ona nasilenie objawów nietolerancji oraz bierze udział w trawieniu laktozy, jednocześnie wpływając na normalizację parametrów wodorowego testu oddechowego.

Laktoza to dwucukier składający się z galaktozy i glukozy. Ma kluczowe znaczenie w życiu ssaków jako główne źródło energii pochodzącej z mleka. Wchłanianie laktozy w jelitach wymaga hydrolizy do jej składowych monosacharydów, która zachodzi w obecności enzymu laktazy szczoteczkowej. Pierwszą aktywność na powierzchni błony śluzowej jelita człowieka enzym ten wykazuje już u ośmiotygodniowego płodu. Wzrasta ona do 34. tygodnia ciąży, a szczyt swojej ekspresji osiąga od urodzenia dziecka. Zdolność do trawienia laktozy przez niemowlę w okresie karmienia piersią ma zasadnicze znaczenie dla jego zdrowia, gdyż wrodzony niedobór laktazy niewykryty bezpośrednio po urodzeniu może być dla niego śmiertelny. Po kilku pierwszych miesiącach życia dziecka aktywność laktazy zaczyna spadać i u większości ludzi dochodzi do niewykrywalnych stężeń już w okresie dojrzewania [1]. Jednak co ciekawe, wyjątek stanowią tu populacje praktykujące udomowienie bydła czy też spożywające w dużej ilości mleko i produkty mleczne. Zdolność do trawienia mleka i jego przetworów w wieku dorosłym określana jest mianem cechy trwałości laktazy i dotyczy głównie ludności zamieszkującej Skandynawię i Holandię (> 90%). W Europie Południowej i na...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI