Wstęp
Zespół jelita nadwrażliwego (ang. irritable bowel syndrome, IBS) jest to czynnościowe zaburzenie pracy jelit, którego dominującymi objawami są bóle, wzdęcia i dyskomfort w obrębie brzucha oraz zaburzenia rytmu wypróżnień – biegunki (IBS-D), zaparcia (IBS-C) lub biegunki i zaparcia występujące naprzemiennie (IBS-M) [1]. IBS zaliczany jest do najczęstszych zaburzeń czynnościowych jelit o charakterze wieloczynnikowym. Wśród przyczyn IBS wymienia się bowiem infekcję jelitową, uszkodzenia bariery nabłonkowej, ostre zapalenie żołądka i jelit [2], jak również zaburzenia interakcji jelitowo-mózgowej [3, 4], dysbiozę jelitową [5, 6], przewlekły stres [7] czy zachodni model żywienia [8, 9, 10]. Diagnostyka IBS opiera się na Kryteriach Rzymskich IV i polega na weryfikacji objawów, obserwacji i badaniu fizykalnym [11, 12]. Na IBS cierpi 5-10% światowej populacji bez chorób współistniejących, z czego aż 55% stanowią kobiety [13].
Probiotyki definiowane są jako „żywe mikroorganizmy, które podane w odpowiednich ilościach przynoszą korzyści zdrowotne gospodarzowi” [14] również w kontekście zespołu jelita nadwrażliwego. Mikrobiom jelitowy pacjentów z IBS znacznie różni się od mikrobiomu jelitowego osób zdrowych [15].
POLECAMY
Dysbioza jelitowa uznawana jest za jedną z przyczyn IBS. Stanowi to podstawę do wdrożenia probiotykoterapii jako jednej z interwencji w celu złagodzenia objawów IBS. Probiotyki są silnie rekomendowane pacjentom z IBS [16, 17].
Dysbioza jelitowa u pacjentów z IBS
Zaburzony stan mikrobioty jelitowej jest powiązany z licznymi chorobami człowieka. Dysbioza jelitowa dotyczy również pacjentów z IBS. Kwestia, czy dysbioza jelitowa jest przyczyną, czy skutkiem IBS pozostaje aktualnie przedmiotem wielu badań [5].
Na przestrzeni lat badania niejednokrotnie wskazywały wyraźnie zmniejszoną różnorodność szczepów bakteryjnych wśród pacjentów z IBS w odniesieniu do osób zdrowych [18-23].
Rajilic-Stojanovic i wsp. [24] wykazali wzrost stosunku Firmicutes do Bacteroidetes u pacjentów z IBS oraz zmniejszenie liczebności bakterii z rodzaju Bifidobacterium. Jeffery i wsp. [20] zaobserwowali zwiększoną liczbę promieniowców w grupie osób z IBS. Co ciekawe, Ng i wsp. [21] wykazali zwiększ...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!