W okresie jesienno-zimowym jednym z głównych tematów, jakie porusza się w gabinetach lekarskich, jest odporność organizmu. Jednak jako lekarz wiem, że o odporność warto dbać cały rok, ponieważ lepiej zapobiegać, niż leczyć. Sprawnie działający układ odpornościowy zapewnia nam ochronę przed wtargnięciem do organizmu bakterii czy wirusów oraz zapewnia łagodniejszy przebieg choroby. Jest to szczególnie ważne w dzisiejszych czasach, kiedy zakażenie wirusem SARS-CoV-2 u każdego człowieka może wyglądać inaczej. Biorąc to pod uwagę, warto odpowiednio zadbać o swoją odporność, co może wpłynąć na lżejszy przebieg choroby.
W celu utrzymania stanu homeostazy musimy dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych makroskładników, witamin i składników mineralnych oraz zadbać o prawidłowe funkcjonowanie mikrobioty jelitowej. Dysbioza jelitowa może zwiększać podatność na infekcje, nie wspominając o tym, że może być ona przyczyną wielu różnych dolegliwości. Aby zapewnić jak najlepsze funkcjonowanie układu immunologicznego, należy wprowadzić do codziennego jadłospisu odpowiednie produkty sezonowe oraz probiotyki, dzięki czemu zwiększymy poziom leukocytów, przeciwciał oraz makrofagów.
Surowe warzywa i owoce
Warzywa i owoce, szczególnie te wybierane sezonowo, są szczególnie ważne we wspieraniu odporności. Większość owoców i warzyw stanowi dobre źródło...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!