Patogeneza chorób związanych ze spożyciem glutenu
Gluten to ogólna nazwa nierozpuszczalnych w wodzie prolamin białek zbożowych, które obejmują gliadynę w pszenicy, hordeinę w jęczmieniu oraz sekalinę w życie. Ograniczenie spożycia glutenu może mieć znaczenie w leczeniu takich chorób, jak celiakia (CD), alergia czy też nadwrażliwość na gluten bez celiakii [1]. Schorzeniem o najlepiej poznanym patomechanizmie związanym z nietolerancją glutenu jest celiakia, która dotyka 0,7% światowej populacji. To przewlekła enteropatia jelita cienkiego o podłożu autoimmunologicznym. Celiakia może ujawnić się w każdym wieku. Wyróżnia się 2 szczyty zachorowań: w pierwszych 2 latach życia i w 2. lub 3. dekadzie życia [2].
Prolaminy składają się z wielu reszt glutaminy połączonych z prolinami, co sprawia, że ich struktura jest odporna na hydrolizę przez enzymy obecne w ludzkim żołądku i jelicie. Wśród białek glutenowych najbardziej immunopatogenna jest frakcja α-gliadyny [3]. Po jej strawieniu bowiem uzyskuje się największą liczbę peptydów immunogennych bogatych w prolinę i glutaminę. 33-merowy peptyd z α2- gliadyny zawiera 3 nakładające się na siebie epitopy (fragmenty antygenu łączące się bezpośrednio z przeciwciałem) limfocytów T, które uważa się za kluczowe w patogenezie CD.
Oprócz czynników genetycznych odgrywających znaczącą rolę w etiologii celiak...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!