Probiotyki wspierające trawienie glutenu

Układ trawienny i probiotykoterapia

Świadomość dotycząca zdrowia jelit i wpływu jakości mikrobioty na ogólny stan zdrowia jest coraz większa. Uznanie zyskują szczepy probiotyczne pomocne w trawieniu glutenu. Immunoreaktywne peptydy glutenowe, które nie są trawione przez peptydazy wytwarzane przez ludzi, mogą wywoływać celiakię, alergię oraz nadwrażliwość na gluten bez celiakii. Niniejszy artykuł ma na celu przedstawienie synergii szczepów Lacticaseibacillus casei LC130, Lacticaseibacillus paracasei LPC100 i Streptococcus thermophilus ST250, które połączone istotnie zmniejszały immunoreaktywność peptydów gliadynowych, w tym 33-merów. Szczepy te, stosowane jako mieszanina, mogą być podawane pacjentom na ograniczonej diecie bezglutenowej dla osiągania lepszych efektów leczenia chorób związanych ze spożyciem glutenu.

Patogeneza chorób związanych ze spożyciem glutenu

Gluten to ogólna nazwa nierozpuszczalnych w wodzie prolamin białek zbożowych, które obejmują gliadynę w pszenicy, hordeinę w jęczmieniu oraz sekalinę w życie. Ograniczenie spożycia glutenu może mieć znaczenie w leczeniu takich chorób, jak celiakia (CD), alergia czy też nadwrażliwość na gluten bez celiakii [1]. Schorzeniem o najlepiej poznanym patomechanizmie związanym z nietolerancją glutenu jest celiakia, która dotyka 0,7% światowej populacji. To przewlekła enteropatia jelita cienkiego o podłożu autoimmunologicznym. Celiakia może ujawnić się w każdym wieku. Wyróżnia się 2 szczyty zachorowań: w pierwszych 2 latach życia i w 2. lub 3. dekadzie życia [2].
Prolaminy składają się z wielu reszt glutaminy połączonych z prolinami, co sprawia, że ich struktura jest odporna na hydrolizę przez enzymy obecne w ludzkim żołądku i jelicie. Wśród białek glutenowych najbardziej immunopatogenna jest frakcja α-gliadyny [3]. Po jej strawieniu bowiem uzyskuje się największą liczbę peptydów immunogennych bogatych w prolinę i glutaminę. 33-merowy peptyd z α2- gliadyny zawiera 3 nakładające się na siebie epitopy (fragmenty antygenu łączące się bezpośrednio z przeciwciałem) limfocytów T, które uważa się za kluczowe w patogenezie CD.
Oprócz czynników genetycznych odgrywających znaczącą rolę w etiologii celiak...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; naturopata, dietoterapeuta, pedagog specjalny ,dietetyk w trakcie specjalizacji. Poszerza wiedzę uczestnicząc w kursach, szkoleniach, konferencjach branżowych. Obszar jej zainteresowań zawodowych to zaburzenia gospodarki węglowodanowej i dietoterapia w spektrum autyzmu i ADHD.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI