Probiotyki w podróży

Układ trawienny i probiotykoterapia

Podróżowanie za granicę, szczególnie do krajów rozwijających się, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia biegunki podróżnych, którą wywołuje zazwyczaj bakteria Escherichia coli. Do zakażenia dochodzi wskutek spożycia skażonej mikrobiologicznie żywności czy wody pitnej. W leczeniu biegunki podróżnych zastosowanie znajdują preparaty probiotyczne, które mogą także zapobiegać zachorowaniu. Wskazuje się tutaj głównie następujące szczepy probiotyczne: Saccharomyces boulardii CNCM I-745, Lacticaseibacillus rhamnosus GG i Lactiplantibacillus plantarum 299v.

Wprowadzenie

Podróżowanie ogólnie kojarzy się z szeroko pojętą przyjemnością. Obecnie bardzo popularne jest podróżowanie do krajów tropikalnych czy subtropikalnych. Często jednak czerpanie przyjemności z zagranicznej podróży utrudniają dokuczliwe objawy żołądkowo-jelitowe. Mowa tutaj głównie o tzw. biegunce podróżnych, potocznie określanej jako „zemsta faraona”, która może dotyczyć nawet 60% podróżujących do egzotycznych krajów. Warto jednak na wstępie dodać, że odpowiednie przygotowanie do zagranicznej podróży może uchronić przed nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego. Szczególne zainteresowanie powinny wzbudzać tutaj preparaty probiotyczne, które coraz częściej stają się towarzyszem podróży. 

Biegunka podróżnych

Biegunkę podróżnych definiuje się jako występowanie ponad trzech luźnych wypróżnień na dobę wraz z przynajmniej jednym objawem współwystępującym, takim jak: ból brzucha, nudności, wymioty, parcie na stolec czy gorączka. Dolegliwości żołądkowo-jelitowe zwykle zaczynają...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr n. med., dietetyk kliniczny (MEDIC Poznań), autorka publikacji naukowych w czasopismach polskich i zagranicznych, współpracuje z Katedrą i Kliniką Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Specjalizuje się w dietoterapii zaburzeń metabolicznych (Specjalista SOIT), endokrynologicznych i chorób przewodu pokarmowego (ModuLife Expert).

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI