Probiotyki w chorobach układu sercowo-naczyniowego – przegląd badań

Układ trawienny i probiotykoterapia

Charakterystyka chorób układu sercowo-naczyniowego

W ciągu ostatnich kilku dekad obserwuje się gwałtowny wzrost zachorowań na choroby układu sercowo-naczyniowego. Według danych WHO choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów na świecie [1]. 

W 2013 r. ponad 177 tys. osób w Polsce zmarło z przyczyn kardiologicznych, co stanowiło 45,8% wszystkich zgonów [2]. 

POLECAMY

Do chorób układu sercowo-naczyniowego zalicza się m.in.: 

  • Miażdżycę.
  • Chorobę niedokrwienną serca: zawał mięśnia sercowego, dusznicę bolesną.
  • Niewydolność serca.
  • Nadciśnienie tętnicze krwi.
  • Zapalenie mięśnia sercowego.
  • Udar mózgu.
  • Zaburzenia rytmu serca.
  • Choroby tętnic obwodowych.
  • Tętniak aorty.
  • Kardiomiopatie.
  • Żylną chorobę zakrzepowo-zatorową [3].

Za główne czynniki ryzyka rozwoju chorób układu krążenia uznaje się nieodpowiedni sposób żywienia, brak aktywności fizycznej, nadużywanie alkoholu, palenie tytoniu, wysokie ciśnienie tętnicze, zaburzenia lipidowe, nadwagę i otyłość [1]. Do grupy chorób układu krwionośnego zalicza się szereg jednostek chorobowych, jednak w przypadku wielu etiologia opiera się na powstawaniu blaszki miażdżycowej. Powstaje ona w miejscu uszkodzenia śródbłonka ścian naczyń krwionośnych. W jej skład wchodzi cholesterol, lipidy, płytki krwi, leukocyty oraz wapń. Dochodzi wtedy do sztywnienia ścian naczyń i jednocześnie do zwężenia ich średnicy, co powoduje zmniejszenie przepływu krwi [4]. 

Pomimo że cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jego nadmiar może zwiększać ryzyko wystąpienia niedokrwiennej choroby se...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    MSc Olga Wojciechowska. Doktorantka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, absolwentka Roehampton University w Londynie. Związana z firmą biotechnologiczną genXone, właścicielem badania genetycznego mikrobioty jelitowej NANOBIOME. Dodatkowo, zajmuje się prowadzeniem konsultacji dietetycznych. Zafascynowana mikrobiotą jelitową oraz probiotykami.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI